Светът

Папата прави уникално по рода си събитие с религиозни лидери

  20.10.2020 18:46  
Папата прави уникално по рода си събитие с религиозни лидери

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск прави уникално по рода си събитие с религиозни лидери. То напомня на Събитието за мир на пл. „Независимост” в София през миналата година.

До този момент не е правено във Ватикана. Форматът на религиозното събитие е идентичен на това, което се проведе в българската столица.

Папата е на площада пред кметството, за да могат религиозните лидери да са равнопоставени. В Рим подобно нещо не е правено, а прототипът на подобни събития между религиите е от 1986 г. на папа Йоан Павел Втори в Асизи.

Папата участва в срещата „Молитва за мир“, в духа на Асизи, озаглавена „Никой не се спасява сам - мир и братство“, организирана от Общността Свети Егидий. Тази 34-та молитвена среща, организирана от Общността Свети Егидий, е вдъхновена от историческата междурелигиозна среща в Асизи през 1986 г., проведена по инициатива на Свети Йоан Павел Втори.

Папа Франциск участва в икуменическата молитва с другите християнски изповедания в базиликата „Санта Мария ин Арачели“ в Рим и в церемония с представители на големите световни религии на площада на римския Капитолий. Папа Франциск взе участие в „Молитва за мир“ през 2016 г., която се проведе в Асизи в памет на тридесетата годишнина от първата среща. „Нека започне ново време, в което глобализираният свят да се превърне в семейство на народите“, бе призивът на папата за мир по този повод.