Реакция

Петър Ганев: Бюджет 2021 - големи харчове, никаква реформа

  22.10.2020 10:46  
Петър Ганев: Бюджет 2021 - големи харчове, никаква реформа

В някои от големите харчове в бюджета за 2021 година не се вижда никаква реформа, а социален елемент, но изкривен през политически възгледи и програмиТова заяви пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

„Вдигаме минималната пенсия с 50 лева, а срещу това не стои абсолютно никаква реформа. Нито сме ограничили ранното пенсиониране, нито е преизчислен моделът, по който се смятат пенсиите, нито сме уредили втората пенсия как се изплаща. Стъпки за реформа няма, но има повече разходи“, даде пример той.

Ако гледаме на макро ниво, за догодина залагаме ръст 10% на приходите, това означава, че залагаме да няма нова карантина, коментира Петър Ганев.

„Отново разписваме бюджет, в който имаме дефицит от 5 милиарда лева и приемаме, че няма да има нова карантина. Рискът, големият е – какво става, ако има нова вълна на  социални ограничения, и в Европа, и у нас, съответно тези приходи не успеят да се изпълнят, тъй като отново сме затворени за известен период. Тогава какво става с дефицита? Той би отишъл неудържим.“

„Отново имаме ревизия на тазгодишния бюджет. Това и преди се е случвало – като се внася бюджетът за следващата година, да се ревизира и текущият, като дефицитът скача от 3.5 милиарда на над 5 милиарда за тази година или около 5“, допълни Ганев.

През септември един от въпросите беше как ще постигнем тези 3.5 милиарда до края на годината, отбеляза още Петър Ганев. „По всичко личи, че правителството не само ще ги достигне, ще опита да достигне и до 5 милиарда. Очевидно това ще стане през доста капиталови разходи, което и в предни години сме го виждали – в края на годината се сключват договори за една или друга отсечка на магистрала. Иначе просто няма как да стигнем до тези 5 милиарда дефицит.“

Остава неяснота как точно и защо концентрираме такъв огромен разход в края на годината, при положение, че пандемията, най-тежкият й удар беше през март и април, началото на май, подчерта икономистът.

Отпадането на подоходния критерий за детските надбавки – тоест всяко дете да получи такива, е предвидено само за 2021 година, а от 2022 година ще го има. Опитът показва, че това е абсолютно невъзможно. 

Няма как през 2021-а да дадем пари на всички деца, след което политически на около над 700 000 деца да им отнемем детските през 2022-а. Нали си представяте политически веднъж като си дал, колко трудно после взимаш обратно“, коментира Ганев в предаването „Преди всички“.

Детските надбавки са един от примерите за безкрайно лошо направена политика, смята петър Ганев. „Вместо да фокусираме там, където има бедност, където има проблем, в опит да дадем на всички, всъщност даваме по толкова малко, че ефект няма. И вместо да концентрираме, ние продължаваме да разширяваме.“

Харченето винаги е повече, когато предстоят избори, но дори в тази обстановка може да се направи разграничение между малко по-смислени политики и такива, при които по-скоро повдигаш вежди и не виждаш дългосрочния смисъл в тях, обобщи Петър Ганев.