Новини

Софийският университет е в топ 1000 на най-добрите в света

  22.10.2020 12:58  
Софийският университет е в топ 1000 на най-добрите в света

Два български университета попадат в Топ 1500 на най-добрите висши учебни заведения в света, сочат данни от ежегодното проучване на US News.

Най-челна позиция заема Софийският университет „Св. Климент Охридски“, който е и най-старото висше учебно заведение у нас.

Той е класиран на 658-а позиция в световен мащаб, както и на 280-о място в Европа.

Вторият университет сред най-елитните учебни заведения в света е Медицинският университет в София, който само преди три години отбеляза своята 100-годишнина.

 

Той е класиран на 1131-во място в света, както и на 444-о място в Европа.

Университетите в Оксфорд и Кейбридж заемат челните позиции сред най-добрите на Стария континент - на 5-о и 9-о място в световната класация.

Пред тях са единствено Харвард, Масачузетският технически институт (МИТ), Станфорд и Колумбия, класиран на шестата позиция.

В топ 10 са още Калофорнийският технологичен институт, както и университетите на Вашинтон и Джонс Хопкинс, а Принстън и Йейл заемат 11-а и 12-а позиция.

Общо 15 от топ 20 на най-добрите университети в света се намират в САЩ, четири са във Великобритания и само един е в Канада, като Университетът на Торонто е касиран на 17-о място в подреждането.

Класацията е изготвена на базата на общо 13 различни критерия, посочват от изданието.