Светът

ЕП настоява за визова реципрочност със САЩ

  22.10.2020 13:37  
ЕП настоява за визова реципрочност със САЩ

С 376 гласа "за", 269 "против" и 43 "въздържал се", Европейският парламент прие резолюция за визовата реципрочност, в която настоява Европейската комисия да върне визите за Съединените щати заради това, че те продължават визовия режим за някои страни-членки, сред които и България. 

В документа евродепутатите повтарят съображението си, че Комисията е задължена по закон да приеме делегиран акт, с който временно да се спре освобождаването от визи за граждани на трети страни, които не са премахнали визовия режим за гражданите на някои държави -членки. Те призовават Еврокомисията да направи това в рамките на два месеца от приемането на резолюцията. Документът няма задължителен характер.

Резолюцията е в противовес с думите на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. В понеделник тя заяви пред пленарната зала, че би било контрапродуктивно ЕС да въведе визи за Съединените щати и подчерта, че някои от страните-членки са близо до изпълнението на критериите за падането на американските визи.