Новини

Кабинетът ще обновява плана за реакция при грипна пандемия, но няма да го прилага за COVID-19

  22.10.2020 16:41  
Кабинетът ще обновява плана за реакция при грипна пандемия, но няма да го прилага за COVID-19

Врамките на месец правителството трябва да актуализира Националния план за готовност за грипна пандемия - официалния държавен документ, описващ мерките за подготовка и реакция при рязко увеличение на заразените, включително лекарства, ваксини, възможни ограничителни мерки и болници за настаняване на нуждаещите се от помощ. Той обаче ще се използва единствено при скок на случаите на грип и няма да се прилага за COVID-19.

Решението за обновяване на плана, който е създаден през 2006 г. и актуализиран за последно през 2012 г., беше взето днес единодушно от Народното събрание. Предложението беше на социалистите, които предизвикаха разисквания за политиката на изпълнителната власт в извънредната епидемична обстановка заради коронавируса. От левицата предложиха документът да се използва, за да се структурират действията на властите за справяне с COVID. Управляващото мнозинство отхвърли идеята като неприложима, но подкрепи идеята за осъвременяване на държавната политика при грип.

Опитът на левицата да предизвика цялостен дебат за действията на властите в COVID кризата не успя, след като управляващата партия отказа да участва в дискусия и единственото изказване от редиците й дойде от председателя на парламентарната група Даниела Дариткова, а здравният министър Костадин Ангелов взе думата за изказване в края на разискванията.

В изложенията си депутатите от БСП питаха министъра как властите се справят с многобройните проблеми, предизвикани от коронавируса - от умората и заразяването на медиците, през допълнителното плащане за работещите на първа линия, до доставката на противогрипни ваксини. Георги Михайлов настоя да бъде обяснено защо се блокират големи болници с изискването всяка да има COVID отделение, вместо лечението да става в специално определени лечебни заведения. Той призова този подход да бъде преосмислен, както и при определянето на мерки да не се забравят социално значимите заболявания, изискващи също усилия.

Зам.-председателят на парламента Нигяр Джафер (ДПС) настоя за прецизиране на финансирането на болниците: "Не е нормално седем месеца след началото на кризата в социалните мрежи да има още призиви за даряване на храна, маски, дезинфектанти, лабораторни апарати и ремонти на стаи."