Новини

Отменят придобиването на българско гражданство срещу инвестиции

  22.10.2020 17:34  
Отменят придобиването на българско гражданство срещу инвестиции

Във връзка с писмо от комисаря по правосъдие Дидие Рейндерс до министъра на правосъдието Десислава Ахладова с отправена молба да се обмисли постепенното премахване на българския режим за гражданство срещу инвестиции, чрез отмяна на съответните разпоредби в контекста на текущите законодателни процедури за изменение на Закона за българското гражданство, Министерство на правосъдието информира, че:

На 8 октомври 2019 г. по предложение на заместник-министър председателя по икономическата и демографската политика и министъра на правосъдието Министерският съвет одобри и внесе в Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. С проекта се правят промени в режима за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции. Те предвиждат отпадане на предвидените в чл. 12а и 14а от закона възможности за придобиване на българско гражданство в случаите на краткотрайни чуждестранни инвестиции.

Предложената отмяна на две от разпоредбите е продиктувана от необходимостта за решаването на установени проблеми при прилагането на закона във връзка с придобиването на гражданство срещу инвестиции, както и от необходимостта за затягане на контрола при получаването на българско гражданство срещу инвестиции.