Новини

Депутатите изслушаха здравния министър

  22.10.2020 18:27  
Депутатите изслушаха здравния министър

По предложение на БСП депутатите възложиха на Министерския съвет до един месец да актуализира и приведе в действие националния план на България за готовност при грипна пандемия.

Здравният министър отговаря на въпроси на депутати днес във връзка с политиките и мерките в борбата с коронавируса.

Недоверие у хората - това е причината за напрежението в момента около коронавируса, смятат от левицата.

Георги Михайлов, БСП за България: От самото начало и до сега бяха взимани експресни, половинчати, често противоречащи си и често отменящи се за часове решения. Някои от тях станаха обект за присмех от страна на нацията, други влязоха трайно в народното творчество под формата на анекдоти.

От ГЕРБ изтъкнаха, че мерките на нито една държава не са се оказали 100 % ефективни и призоваха към единство на нацията.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Предлагам ние тук да даваме еднакви послания на обществото. Предлагам да се спазват наистина противоепидемичните мерки и народните представители да бъдат пример затова. Призовавам всички народни представители в зала да си сложат маски, за да покажат на обществото, че това е един от начините да се ограничи разпространението на коронавируса.

От ляво са убедени: институциите са в дълг към медиците от всички категории.

Илиян Тимчев, БСП за България: Дебатът се върти около жалките 1000 лева, за получаването, на които вие поставихте доста спорни условия, практически трудно изпълними. Държавните служители в РЗИ-тата получават различно възнаграждение от другите си колеги.

Д-р Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: И сме вкарали законов текст, който да бъде променен, за да могат служителите на първа линия да си получават допълнителните материални стимулирания по линия на проекта с 1000 лева до края на годината. И няма категорично риск за нито един служител на първа линия от органите на РЗИ, които са държавни служители да не си получи възнаграждението.

От ДПС запитаха как страната управлява кризата.

Нигяр Джафер, ДПС: Защо при 7 заболели, дори и безсимптомно, държавата беше затворена, а при 1 300, които отчита информационната система всеки ден мерките изглеждат доста по-либерални.

Д-р Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Защото в самото начало когато започна всичко нямаше нищо известно. Когато говорим за нов вирус трябва да се предприемат мерки, за да може в резултат от тези мерки да се подготвят всички системи в държавата, така че те да гарантират спокойствие на всички български граждани.

След разговор с премиера Борисов, здравният министър изтъкна, че при необходимост и наличност у производителите страната има готовност да закупи допълнително противогрипни ваксини независимо от цената им.