Бизнес

Намаляват капацитета на заведенията наполовина: човек на 2 кв.м.

  22.10.2020 20:02  
Намаляват капацитета на заведенията наполовина: човек на 2 кв.м.

Намалява се капацитетът на заведенията и възможната посещаемост на клиенти наполовина - един човек на два квадратни метра. Това е договорено на среща на здравния министър проф. Костадин Ангелов с представителите на Българската асоциация на заведенията.

Считано от тази нощ 00.00 ч., като за това ще има нова заповед, посещенията в дискотеките, пиано баровете и нощни заведения за развлечения на закрито и открито се допуска заетост на местата на не повече от 2 квадратни метра на обекта. Другата седмица във вторник ще има среща организирана от двете сдружения на заведенията и след нея ще има допълнителни заявления с допълнителни мерки.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов заяви, че най-важното за всички от бранша е да бъде запазено здравето на хората, но да не се стига до затваряне на заведенията като пролетта. Нашият бранш няма да издържи на още едно затваряне и сме готови на компромиси, обясни Алибегов.

Той се надява с мерките да се постигнат по-добри резултати, а другата седмица ще бъдат предложени нови мерки, ако се налага. Алибегов всъщност се оплака, че най-големият проблем всъщност са клиентите, които не желаят да се съобразяват с мерките и да спазват дистанция. 

От Сдруженията на заведенията в България заявиха, че те доброволно намалили хората, които ще влязат вътре в заведението. Самите собственици на заведения могат да контролират лесно само площта, която имат.

Проф. Костадин Ангелов настоя да няма смесване на компаниите, да се поддържа разстояние между тях, а тези квадратни метра гарантират възможността за отстояние. Контролът ще бъде още повече засилен и няма да има компромис за никого, предупреди здравният министър.

За всички е ясно, че затварянето на държавата води след себе си всякакви последици. Всички ни обвиняват как затварянето води до влошаване на психичното здраве на хората. Ние не искаме да затваряме, а мерките да се спазват от всички, настоя проф. Ангелов. Целта е да спре пътят на заболяването.

Ако ние постигнем 80-90% спазване на мерките, значи сме постигнали резултат, обясни Ангелов.

Охраната на дискотеките ще следи за спазването на дистанцията между хората, но няма да стане толкова лесно, призна здравният министър.

Ангелов призова здравните власти да бъдат сигнализирани. "Качвайте сигнали и тагвайте РЗИ, а където имате сигнали, пращайте и записи", призова здравният министър медиите.

Той повтори, че здравните власти нямат за цел да затварят държавата. В самото начало с епидемичните мерки случаите бяха малко и ние не знаехме нищо. Сега вече знаем много повече, но не знаем всичко и не можем да дадем конкретно число, с което ще се въведат допълнителни мерки в заведенията, аргументира се проф. Ангелов.

Ние не можем да изброим всички места, където на открито хората да носят маска, защото ако не напишем нещо в заповедта за това къде трябва да се носи маска, някои ще каже, че щом не е написано, значи няма да я носим, обясни здравният министър.

Легла и апаратура ще намерим, но медици в борбата срещу коронавируса не знам дали ще можем да намерим. За това призна здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в ресорното министерство след среща с Българска асоциация на заведенията.

Проф. Ангелов отбеляза, че в лечебните заведения колегите се чувстват "предадени", защото имат нужда от помощ. Ние не можем да ги задължим, на сила, не можем да го направим, но те имат нужда от помощ, уточни той.

Освен че доста голяма част от медиците са позитивни, карантинирани и много малка част от тях са във физическа кондиция да продължат да го правят - уморени са, посочи отново здравният министър.

Ние ще се справим, ние ще победим, но в момента натискът върху системата се увеличава, предупреди проф. Костадин Ангелов.