От мрежата

Маските са, за да пазите хората, с които общувате

  23.10.2020 07:53  
Маските са, за да пазите хората, с които общувате

Текстът е от профила на автора във "Фейсбук".
Маските работят.

Доказателствата са както епидемиологични, така и анекдотични. И с времето стават все повече.
Някои от моите постове в началото на пандемията не остаряха добре. Но такива бяха препоръките тогава, свързани с липса на доказателства за ефективност, в комбинация с дефицит на маски за хората, на които са най-нужни - медиците.

Сега ситуацията е различна. Вече знаем, че маските помагат

в забавянето на разпространението на вируса - главно предпазвайки човека, стоящ срещу носителя, и по-малко - самият носител на маска.

Всякакъв вид маска може да предотврати предаването на COVID-19, дори и маската от плат е достатъчно ефективна, за да бъде препоръчвана. Задължително условие е да я носите правилно - под носа или под брадичката е равносилно на без маска.

Маските не са, за да мълчите. Маските са, за да пазите хората, с които общувате. Отново - въпросът не е в какво вярвате, а да проявите отговорност към човека срещу вас. Дори и аз, когато не вярвах, че маските предпазват, носих маска, защото вярванията не са важни. Човекът срещу вас е.

Ето ви анекдотичен пример от САЩ. Двама стилисти в Мисури били на работа с маски. Впоследствие, заради заболяване, решават да се тестват и разбират, че са положителни за новия коронавирус. Не са заразили нито един от 139-те техни клиенти, минали през това време, които също носили маски. Всички били отрицателни.

Научните доказателства са още по-сериозни.

Систематичен обзор, покриващ цели 172 наблюдателни проучвания и 44 сравнителни върху SARS-CoV-2 (причиняващ COVID-19) и първия SARS-CoV, спонсориран от СЗО - възможно най-доброто, с което разполагаме като данни, показва, че маските защитават от инфекция с въпросните агенти.

Хората обаче трябва да знаят, че физическата дистанция (поне 1 м), хигиената и маската задължително вървят заедно. Носенето на маска не оправдава близката дистанция или липсата на хигиена и не ги прави по-малко опасни.

Важно е да си променяте мнението, съгласно обективните научни данни. В противен случай вашето мнение остава неистина, равносилна на мнението, че Земята е плоска.

Носите 20 други продукта от плат по тялото си и за нито един от тях не се възмущавате. Каква е разликата?

Спазвайте всички противоепидемични мерки. Бъдете отговорни. Вашите вярвания нямат значение, хората около вас имат.