Бизнес

Популярни Android приложения, които убиват смартфона

  30.10.2020 16:53  
Популярни Android приложения, които убиват смартфона

Потребителите на смартфони са изложени на постоянни заплахи за сигурността. Това се дължи на факта, че в официалния онлайн магазин Play Store, откъдето потребителите на Android свалят повечето си мобилни приложения, се крият и много вредоносни програми, заяви Димитър Ганев, управител на българската софтуерна компания Е-CARD, която е в топ 50 в Европа. Според него ако имате на смартфона си някое от тези приложения за Android, във ваш интерес е да ги  деинсталирате възможно най-скоро.

 
Като начало, повечето от тези приложения на пръв поглед не изглеждат злонамерени или силно подозрителни. Ако не ги оцените правилно, ще повярвате, че са добри. Експертите по киберсигурност обаче сканираха Play Store за червени флагове, както обикновено, и разбраха, че тези приложения популяризират YouTube реклами със значително различна функционалност от тази, която потребителите действително получават при изтеглянето им. Разбира се, заглавията са интересни и хората ще изтеглят приложенията. Но след това ще започнат да виждат на смартфоните си повече реклами, много от които се появяват извън самите приложения и е изключително трудно да бъдат премахнати. Ако сте станали жертва на адуер приложения, можете да използвате силен антивирус, за да ги изчистите, обясни Димитър Ганев. 


Злонамерени приложения, които подлежат на незабавно деинсталиране: 


Shoot Them 
Crush Car 
Rolling Scroll 
Helicopter Attack – New 
Assassin Legend – 2020 New 
Helicopter Shoot 
Rugby Pass 
Flying Skateboard 
Iron it 
Shooting Run 
Plant Monster 
Find Hidden 
Find 5 Differences – 2020 New 
Rotate Shape 
Jump Jump 
Find the Differences – Puzzle Game 
Sway Man 
Desert Against 
Money Destroyer 
Cream Trip – New 
Props Rescue 


Споменатите по-горе злонамерени приложения вече са изтеглени над осем милиона пъти. Подобните на Crush Car имат над един милион изтегляния. Това означава, че доста популярни приложения също могат да бъдат опасни. Важното е да обърнете внимание на рецензиите, каза Димитър Ганев от E-CARD. Приложенията, които имат много 5-звездни и 1-звездни оценки, вероятно са злонамерени. Тези със средно по-малко от 3 звезди или са опасни, или не си струват времетоq обясни той. Също така, когато намерите разработчик с едно приложение на името му, избягвайте да го теглите. Това може да означава, че разработчикът има множество акаунти, като по този начин защитава своя легитимен бизнес от нелегитимните. Никой разработчик не би искал акаунта му с 50 приложения да бъде изтрит, заради една злонамерена програма.