Бизнес

Три комисии одобриха Бюджет 2021

  05.11.2020 18:34  
Три комисии одобриха Бюджет 2021

Трите водещи парламентарни комисии одобриха на първо четене бюджета за догодина. По традиция комисиите по бюджет и финанси, социални въпроси и здравеопазване заседаваха заедно при първата дискусия по финансовата рамка.

БНБ представи критични бележки по проектобюджета за догодина. Подуправителят Калин Христов предупреди, че очакванията за свиването на икономиката от три процента тази година и ръст от 2,5 на сто догодина са твърде оптимистични.

За тази година БНБ прогнозира спад от 5,5 на сто, а Европейската комисия - с 5,1 на сто, припомни Христов.

„Вероятно буферите трябва да бъдат по-големи, за да се гарантира риска срещу още по-негативен сценарий, защото на практика се вижда, че не може да се прогнозира развитието на пандемията, и оттам влиянието ѝ върху икономическата активност“, каза той.

В проектобюджета за 2021 година е заложен дефицит от 3,9 на сто.

4 милиарда и 500 милиона лева е възможният нов дълг, като в края на 2021 г. общата задлъжнялост на страната ни не трябва да надхвърля 31 милиарда и 900 милиона лева, пише в проектобюджета за догодина.

В средносрочната финансова рамка, чийто хоризонт е 2023 година, обаче е записано, че в края на периода държавният дълг може да надхвърля 38 милиарда и 800 милиона.

С Бюджет 2021 се актуализира за трети път и тазгодишният бюджет, като дефицитът се увеличава до повече от пет милиарда лева. Основната критика към разчетите в държавната хазна, че и тази, и следващата година със заложени прекомерни харчове, повечето от които на калпак.

От своя страна финансовият министър Кирил Ананиев определи проектозакона като „антипандемичен” и обясни, че в рамката за догодина има заложен буфер от 640 милиона лева, който се крие в трансферите към институциите.

И все пак – повече пари за образование и здравеопазване са заложени в проекта на бюджета за догодина, а още преди депутатите да са казали думата си на първо четене, премиерът Бойко Борисов обяви промени между двете четения в парламента.

Те са свързани с увеличаване на субсидиите за отглеждане на дете и включване на нов ред – субсидии за четири деца.

Още преди обявяването на проекторамката Борисов обяви временното отпадане на подоходния критерий, което означава, че всички семейства с деца без оглед на финансовото им състояние ще получат детски надбавки. Освен към държавния бюджет, сериозни критики има и към проекторамките за Здравната каса и за държавното обществено осигуряване.