Бизнес

Теменужка Петкова: Големите енергийни проекти вървят към завършване

  09.11.2020 09:52  
Теменужка Петкова: Големите енергийни проекти вървят към завършване

През март имахме извънредна ситуация и мерките в помощ бяха свързани с това. Хората трябва да бъдат спокойни, че правителството е на своето място. Правят се анализи на всеки сектор, за да бъдат възприети най-подходящите и щадящи мерки за икономиката. За нас е важно тя да функционира, да няма безработни и да запазим нормалния начин на живот“, заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, отговаряйки на въпрос дали се предвижда отново разсрочване на сметките за ток. Петкова и подчерта още веднъж, че държавата няма да се затваря. Тя посочи, че мярката 60/40 е насочена именно към запазването на работните места.

Според нея „мерките, които сме предприели до момента, са адекватни, но хората трябва да ги спазват, ако искат да запазят своето здраве, а също така и да запазим самата икономика“.

В българската енергетика не се е забелязал спад в производството и потреблението на електричество от началото на пандемията и извънредните мерки през март. Обратна е тенденцията при потреблението на природния газ. „Булгалгаз“ адекватно на ситуацията предприе мерки за неговото потребление“, каза Петкова.

На въпрос, защо отново получаваме високи изравнителни сметки за парното, след като цената на природния газ беше намалена, енергийният министър каза: "Проверката на министерството на сметките на топлинната енергия показа, че няма нарушения при нейното формиране. Приветстваме работата на „Топлофикация“ за превръщане на тези сметки в прозрачни. Проблемът бе комуникационен, нямаше проблем при формирането на изравнителната сметка на гражданите, могат да бъдат спокойни. Предстои да научим резултатите и от проверката на КЕВР."

Попитана кога все пак ще видим намаляването на цената на „синьото гориво“ с 40%, Петкова заяви: „От август 2019 до август 2020 г. ние се възползвахме от намаляването на цената на природния газ. В сметките си за топлинна енергия всеки гражданин може да види това по топлинната си сметка. „Булгаргаз“ и правителството предоговориха условията за формулата на цената, така че тя да бъде по-пазарна, а не да се включва само компонента петрол. Ако не бяхме направили това през юни цената щеше да бъде 40 лева, а българските граждани платиха 20 лева. Това е ефектът от предоговарянето, ефектът е 324 милиона лева платени по-малко“.

Петкова припомни, че преди дни е вицепремиерът Томислав Дончев е представил планът за възстановяване и развитие, който ще осигури устойчивото развитие на България през следващите години. „В този план много ясно сме посочили как виждаме устойчивото развитие и възстановяване на България през следващите години, има конкретни проекти“, уточни тя.

Петкова подчерта, че енергийната ефективност е един от основните приоритети при енергийната сигурност и преминаването към нисковъглеродна икономика.

„Когато говорим за енергийна ефективност, не говорим само за жилищни сгради, а и за производствени сгради. Това е директна пряка подкрепа за икономиката и бизнеса“, посочи енергийният министър.

България е поставила ясни условия за така наречената „Зелена сделка“ на ЕС. Според нашето правителство този преход трябва да бъде плавен и съобразен с ситуацията във всяка страна. „За нас въглищните централи са много важни. Трябва да извървим прехода плавно, за да няма сътресения за нашата енергетика и икономика“, заяви Петкова.

САЩ са наш стратегически партньор, имаме стратегически диалог в областта на енергетиката. Направихме сериозна крачка през последните 5 години, за да диверсифицираме източниците за доставката на газ. В края сме на реализацията на интерконектора с Гърция. Що се отнася до проекта „Балкански поток“, той се реализира с решение на НС и МС. Той е включен в енергийната стратегия до 2020 г. заедно с това България да участва в терминала за ВПГ в Александруполис, както и за газова борса. Всички те се реализират.

„Обясних на нашите американски партньори основните разлики на „Балкански поток“ спрямо други проекти - той изцяло се реализира от България и там не може да има влияние нито една друга държава. За нас е важно да запазим своето място на газопреносната карта на Европа, това е възможно само ако имаме необходимата инфраструктура. „Балкански поток“ се реализира изцяло според изискванията на ЕС по отношение на природния газ, обществените поръчки и регулаторната рамка. Спазили сме всички правила“, подчерта Петкова.

На въпрос как ще реализираме тези мащабни проекти в година на криза, тя заяви: „Тези проекти са на такъв етап, че вървим към техния успешен финал. Там, където има забавяне, както е в случая с интерконектора с Гърция, гръцката фирма-строител се опитва да го навакса. Правителството на премиера Бойко Борисов работи по енергийните проекти само в интерес на българските граждани.“