Светът

Списъкът на Байдън: Какво може да промени още от първия ден?

  09.11.2020 12:05  
Списъкът на Байдън: Какво може да промени още от първия ден?

Демократът Джо Байдън има дълъг списък с действия, които би предприел, ако има шанс да обърне политиката на републиканския президент на САЩ Доналд Тръмп. Това зависи в голяма степен от окончателния нов състав на Сената във Вашингтон, но той ще стане известен след балотажа за две места в щата Джорджия към средата на януари.

Байдън се насочи към Белия дом, след като спечели изборите от миналия вторник. Ето списък на "Ройтерс" с някои от политиките, които избраният президент и неговият екип искат да предприемат "в първия ден" - началото на четиригодишния му мандат на 20 януари 2021 г.

Пандемията

Байдън каза, че неговият фокус №1 е да овладее заразата от коронавируса. Той ще настоява за маски, които да се носят в цялата страна - промяна, която според здравните експерти може да спаси хиляди човешки животи. Но законовата власт на президента на САЩ да налага това е неясна.

Той обещава ново публично-частно партньорство, наречено "Борд за тестване на пандемията", който ще отговаря за увеличаването на производството на комплекти за тестване и лабораторни доставки, както и за координирането на достъпа до тези услуги. Той също така обеща да направи безплатни тестовете, лечението и ваксини за COVID-19 за всички американци.

Икономиката

Байдън обеща да отмени много от намаленията на данъците, подписани от Тръмп, за корпорации и богати лица, веднага след като встъпи в длъжност, въпреки че промените изискват одобрение от Конгреса. Той обеща да увеличи прилагането на данъчни политики, която вече съществуват като закони, както и бързо да укрепи правата на профсъюзите.

Основна част от плана на Байдън за възстановяване от рецесията, предизвикана от пандемията, е да принуди правителствените агенции да купуват произведени в САЩ стоки и услуги, за да подпомогнат стимулирането на вътрешното производство. Той може да направи това чрез разходи, които вече са разрешени от Конгреса, и заповеди до агенциите, които скоро ще бъдат под негов контрол.

Граждански права

В рамките на първите 100 дни на власт Байдън обеща да работи за приемането на Закон за равенството - законопроект, добавящ нови големи антидискриминационни защити, основани на сексуална и полова идентичност.

Очаква се той също така да издаде т.нар. изпълнителна заповед (указ, който е за определен срок или докато неговата администрация е на власт без одобрение от парламента) за насърчаване на многообразието и включването във федералното правителство и да създаде нов съвет на Белия дом по въпросите на равенството между половете, който да координира политиките, свързани с жените.

И докато той работи за прокарване на свое законодателството за контрол над оръжията, Байдън обеща да използва правомощията си "да забрани вноса на щурмови оръжия" (автоматите "Калашников" например са в тази категория - бел. ред.).

Имиграцията

Байдън планира да изпрати имиграционен законопроект до Конгреса още в първия му ден на управление, който включва процедура за получаване на гражданство от приблизително 11 милиона имигранти, живеещи в страната нелегално. Това е цел, която неуспешно се опитват да постигнат много президентски администрации от двете партии.

Освен законодателството Байдън възнамерява да възстанови програмата DACA, която предоставя облекчение за депортиране и разрешителни за работа на около 644 000 души, живеещи незаконно в САЩ, след като са влезли като деца, и известни като "Мечтатели". Тръмп намали защитата по програмата.

Байдън също обеща да спре депортациите през първите си 100 дни на поста.

Той обеща да подпише заповед за създаване на работна група за събиране с родителите/близките на повече от 500 деца, които са били разделени от семействата си на границата между САЩ и Мексико от администрацията на Тръмп и чиито родители още не са открити.

Байдън планира да отмени забраните за пътуване на Тръмп, които поставиха ограничения за идващите от 13 държави, повечето от които или мюсюлмански, или африкански държави.

Международни отношения

Байдън заяви, че още през първия си ден ще отмени решението на Тръмп страната да напусне Световната здравна организация - ход, масово критикуван в международен план на фона на пандемията - и бързо да се присъедини към Парижкото споразумение за климата, подписано именно от администрацията на Обама - Байдън. Съединените щати също ще се присъединят отново към иранската ядрена сделка, договорена в рамките на тази администрация на демократите. Тръмп изтегли САЩ от нея.

Той заяви, че веднага ще разговаря със съюзници, за да възстанови доверието в САЩ в чужбина след четири години на подхода на Тръмп, поставящ "Америка на първо място".

Байдън се ангажира да удължи живота на последния останал да действа договор за контрол на стратегическите ядрени оръжия между САЩ и Русия. Уведомяването на Москва за намерението му да направи това вероятно ще бъде едно от първите му действия. Новият пакт СТАРТ изтича 16 дни след неговото встъпване в длъжност, като прекратява всички ограничения върху разполагането на стратегически ядрени бойни глави и бомбардировачите и ракетите, които ги пренасят. Ако действието му спре, може да започне нова надпревара във въоръжаването.

Байдън "незабавно" ще се консултира с основните съюзници на Америка, преди да вземе решение за бъдещето на американските мита за Китай, както и за други политики към Пекин, казаха съветници.

Той каза, че "веднага щом положа клетва", ще предостави статут на бежанец (известен като статут за временна защита) за десетки хиляди венецуелски граждани в САЩ, които избягаха от политически и икономически сътресения у дома. Тръмп отдавна обмисля подобен ход, но така и не го одобри.

Околна среда

В допълнение към напускането на Парижкото споразумение Тръмп отмени редица други екологични политики на Обама, които Байдън може да възстанови.

Байдън ще постави по-високи цели за чиста енергия и ще забрани концесиите за добив на въглища и природен газ във федералните земи, като същевременно ограничи емисиите на метан от добива на петрол и газ.

Той също така ще създаде правен отдел в областта на околната среда и климата в рамките на Министерството на правосъдието на САЩ, който ще засили прилагането на санкциите срещу замърсителите.

Защита на потребителите

Администрацията на Тръмп отслаби защитата на потребителите, намалявайки основните правила и налагането им от Бюрото за финансова защита на потребителите. Това може да се промени още в първия ден на Байдън.

През юни Върховният съд постанови в дело, подкрепено от администрацията на Тръмп, че директорът на агенцията може да бъде уволнен по желание на президента. Но това позволява и на Байдън незабавно да замени настоящия директор Кати Крейнинджър и да назначи временен ръководител с разбирания за по-силна роля на регулатора.

С новия директор агенцията може незабавно да предприеме мерки срещу кредитори, събирачи на дългове, банките и ипотечните фирми чрез по-строг надзор и по-строги санкции за неправомерни действия. Много е вероятно е да бъдат спрели подготвяни регулаторни инициативи, които според критиците, вместо да помогнат, могат да навредят повече на потребителите.