Анализи

Пенсионните фондове искат държавата да се разправи с най-големия им критик

  12.11.2020 10:46  
Пенсионните фондове искат държавата да се разправи с най-големия им критик

Битката за бъдещето на втория стълб на пенсионната система навлезе в нов етап – лични атаки. Пенсионните фондове са внесли официална жалба в Комисията за финансов надзор (КФН) с настояване държавата да накаже най-големия им публичен критик – финансистът Любомир Христов. По-късно от КФН съобщиха, че асоциацията на пенсионните фондове е подала сигнали и до други компетентни органи за "публикации в медийното пространство относно финансовата стабилност на пенсионната система в Р България".

"Категорично не приемаме публикациите на Любомир Христов и вече сме предприели действия пред компетентните държавни органи. Наблюдаваме и други лица, които се изказват много злостно и обидно срещу пенсионните фондове. Свърши търпението и тишината", заяви пред Mediapool Евелина Милтенова, председател на пенсионната асоциация.

Какъв е проблемът?

Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) е гневна на поредица статии на Христов в собствения му блог, в които той твърди, че вторият стълб се е провалил и трябва да се закрие.

Фондовете са особено раздразнени от доклад на европейската неправителствена организация за защита на потребителите на финансови услуги Better Finance, написан в частта за България от Любомир Христов. Във вторник пенсионната асоциация разпространи писмо до медиите от името на Pensions Europe, според което докладът на Better Finance се основавал на неверни данни и вадел погрешни заключения. В доклада се твърди, че дългосрочната реална доходност на спестяванията за пенсия в България е много ниска.

Защо фондовете воюват с Любомир Христов?

Финансистът Любомир Христов дълги години работеше и преподаваше в САЩ. Между 1990 и 1994 г. беше член на управата на БНБ, след което стана представител на България в Световната банка. През 2011 г. беше издигнат за кандидат за вицепрезидент на Меглена Кунева.

Христов е най-големият публичен критик на втория стълб на пенсионната система, като още преди около 5 години предупреди за проблема "две пенсии ще са по-малко от една". Тогава сметките му показаха, че за десетилетия напред хората, които след септември 2021 г. взимат две пенсии (от втория стълб и от НОИ), ще получават общо по-малко в сравнение с пенсията, която биха взимали по формулата на НОИ.

Впоследствие заключенията му се оказаха верни. Държавата също установи, че когато започне да раздава пенсии – от септември 2021 г., вторият стълб няма да работи както е заложено при реформата от 2000 - 2002 г. Затова по инициатива на бившия финансов министър Владислав Горанов през 2015 г. в закона бе разписана възможност хората да прехвърлят партидите си от частните фондове в НОИ и така да получават по-добри пенсии.

След това бившият социален министър Бисер Петков за пръв път публично изнесе данни, че пенсиите от втория стълб масово ще са много ниски – по 30-50 лв. на месец, а натрупаните средства по партидите няма да са достатъчни за пожизнена пенсия в масовия случай. В понеделник действащият социален министър Деница Сачева каза, че разчетите били за 20-35 лв. втора пенсия в масовия случай.

Всички тези изчисления засилиха критиките срещу частните пенсионни фондове, които пък не спират да обясняват, че атаките срещу тях са несправедливи и се базират на изкривена статистика. По време на последната им публична изява фондовете обявиха, че за последните 10 години средногодишната доходност (на УПФ) е 3.16%.

В жалбата си до КФН асоциацията на пенсионните фондове иска надзорът да провери дейността на Любомир Христов, както и дали има право да дава финансови съвети, тъй като никъде в Търговския регистър не се води председател на Института на дипломираните финансови консултанти, за какъвто се представя.

БАДДПО: Статиите са тенденциозни

"В посочените статии на автора (изброени в жалбата, б. р.) се съдържат не само тенденциозно представени данни, които са разгледани в аспект, "удобен" за тезите на автора, но почти всяка от тези публикации завършва с призиви като: "Който иска допълнителна пенсия, бяга от пенсионните фондове, спестява допълнително и инвестира самостоятелно в подходящ за себе си глобално диверсифициран портфейл при ниски такси и нисък праг на инвестиране. Лесно е. Ако не знае как – да пита: lchristoff@gmail.com – в статията от 05.10.2020 г.; или "Бягайте по-бързо от лъжците и измамниците, скупчили се в БАДДПО. Лесно е – със Заявление, подадено в НАП" – в статията от 12.07.2020 г.", пишат частните фондове.

Те смятат, че Любомир Христов използва статиите си за "набиране на потенциални клиенти, на които да предоставя финансови консултации", което пък е регулирана от КФН дейност и изисква вписване в съответните регистри.

Пенсионните фондове искат детайлна проверка на дейността на Христов и Института на дипломираните финансови консултанти. "В случай, че действията на тези лица не съставляват престъпления, а реализират състава на административни нарушения, да бъдат наложени съответните администратвнонаказателни санкции, като при установяване на съставомерни деяния, молим да ни уведомите, както и обществеността по надлежен начин, с оглед предотвратяване на възможността гражданите да попаднат на лица, извършващи нерегламентирани финансови и инвестиционни консултации", пише пенсионната асоциация. Тя иска "решителни действия" от КФН, за да се "затвърди" доверието на обществото в пенсионния модел.

Любомир Христов: Готов съм за публичен дебат

"Досега асоциацията не е показала кое мое твърдение е невярно и защо. Те показват техни алтернативни резултати на базата на изчисления, които не могат да бъдат проследени", коментира пред Mediapool Любомир Христов. Той заяви, че е готов да се яви на дебат с представители на асоциацията, в които да се разнищят всичките му твърдения "едно по едно". "Ако съм допуснал грешка, публично ще я обявя и ще си посипя главата с пепел", каза Христов.

Финансистът посочи, че нито той, нито членовете на Института на дипломираните финансови консултанти се занимават с регулирана от КФН консултантска дейност. Христов обясни, че не фигурира в регистрите като председател на института, защото от 4 април тази година вече не членува в него.

КФН: Ще съобщим какво става с жалбата

На въпрос на Mediapool за придвижването на жалбата на пенсионните фондове Комисията за финансов надзор отговори, че е предприела действия за извършване на съответните проверки, като в случай на констатиране на нарушения на действащото законодателство ще приложи съответните надзорни мерки.

"Също така Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) е изпратила сигнал и до други компетентните органи за извършване на проверка във връзка с публикации в медийното пространство относно финансовата стабилност на пенсионната система в Р България, на които Комисията за финансов надзор ще съдейства в рамките на своите компетенции", посочиха още от надзора.

Не е ясно за какви медийни публикации става дума. В последните месеци обаче нашумя случаят с председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, която беше обвинена от прокуратурата за всяване на паника заради това, че предупреждаваше за риска от недостиг на лекарства по време на епидемията.

mediapool.bg