От мрежата

Борисов с нацистка реторика от джипа: Работата носи свобода

  12.11.2020 14:40  
Борисов  с нацистка реторика от джипа: Работата носи свобода

Тъкмо преболедувал Covid-19, премиeрът Бойко Борисов побърза да се качи на служебния джип, за да инспектира поредната пътна отсечка. Този път на задната седалка бяха министрите на здравеопазването и на регионалното развитие проф. Костадин Ангелов и Петя Аврамова, както и шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. "Колеги, вместо да обядвате днес, ще ви покажем какво правим, докато вие най-геройски излекувате и пращате обратно тук хората да работят. Ето как изглежда пътят към Белград вече!", обясняваше премиерът, шофирайки.

Най-важната заръка на Бойко Борисов към лекарите е бързо да лекуват. "Здравите да се връщат на работа! 16-17 дена лечение и, ако го удариш още веднъж с карантината, после му забраниш да излиза, на него ще му стане месец и нещо. Хем не е работил,..(не се чува - б.р.), и като не може да излезе да диша чист въздух, тогава ще загубим хората. Много деликатно и много разчитам на докторите. Човек по човек, който е здрав да работи. Работата носи свобода!", нареди Борисов.

„Arbeit macht frei“ е немска фраза, означаваща: „Трудът освобождава“. Този лозунг е поставян над входа на много концентрационни лагери от националсоциалистическия период в Германия.

Премиерът е категоричен, че всеки трябва да си е на работното място и се скара на хората, че разбират само от забрани, а не проявяват лична отговорност за спазването на противоепидемичните мерки и правила. "Защо трябва да ти забраня да ходиш на ресторант, нямаш ли акъл?!", ядоса се Борисов и обясни, че наблюдава Брюксел, където въвели пълна карантина, но все още нямат по-добри показатели от нашите.

Министър-председателят даде да се разбере, че е очарован от маркировката по магистрала "Европа": "Балтов, виж каква маркировка, като стъпиш веднага бучи и ти показва, че не си на правилното място".

По-рано днес Бойко Борисов, който преболедува коронавируса и от два дни започна да се появява публично, направи и инспекция на работата на "Пирогов". Пред най-голямата спешна болница премиерът бе посрещнат от шефа й проф. Асен Балтов и от здравния министър, като ги поздрави не с ръкостискане, а с почукване юмрук в юмрук. 

Преди да влезе в сградата на "Пирогов" Борисов, който бе с предпазна маска на лицето и тя време на време му падаше, мина покрай фургоните, където се тестват пациенти за COVID-19. Вътре в болницата проф. Балтов му разясни за триажа, за шоковата зала, както и за спешния прием на инфектирани с коронавируса. Балтов съобщи, че стартира ремонт на цялото спешно отделение, на което министърът отговори, че ремонтите работи започват от средата на декември. Борисов пък даде точна дата - 15 декември старт!

"Пирогов" се доказа като един от най-добрите ни батальони... Най-новите роботи, които са тука, да лекуваме хората, саниране...", коментираше Борисов, докато вървеше из болничните коридори.

Проф. Балтов го разведе и из клиниката, в която се инвестира, обясни му подробно какви са плановете за настоящето и бъдещето, показа му къде е триажът, къде е апаратурата за ядрено-магнитен резонанс, разказа му как новият уред "те сканира, прави 3D и 2D визуализация". "Всеки трябва да разбира от каквото разбира", обърна се Борисов към лекар.

При срещите си с медиците по коридорите и кабинетите в лечебното заведение премиерът питаше: "Харесва ли ви?", а в отговор единия път получи: "На Вас харесва ли ви?". На което Борисов отвърна, че не разбира. "Пациентите ще са благодарни", получи уверение той. И само попита дали за това, което вижда, са били отпуснати пари от Министерския съвет. Здравният министър уточни, че става дума за 2.5 млн. лв.

Директорът на "Пирогов" отново каза, че болницата разкрива още 400 легла за средно тежки и тежки случаи на коронавирус. Но изведе министър-председателя от изхода "на чистия поток" - звеното в болницата, което е за пациенти без COVID.