Бизнес

Заради пандемията прекарваме повече време на телефони и компютри

  13.11.2020 15:16  
Заради пандемията прекарваме повече време на телефони и компютри

Заради пандемията от COVID-19 прекарваме повече време на телефоните си, компютрите и пред телевизорите. По-голямата част от деня вече ни е пред екраните, смята Димитър Ганев, съдружник в българската софтуерна компания E-CARD, която е в топ 50 в Европа. Пандемията принуди милиарди хора да превърнат екраните в основен прозорец към света, но е факт, че дигитализацията и многочасовото ползване на електронни устройства бяха започнали доста преди това, подчерта той. В днешно време е нормално да прекарваш по-голямата част от деня, взирайки се в екрана на лаптопа, а през останалото време да прелистваш социалните мрежи от телефона си. Вечер за малко и пред екрана на телевизора, обясни Димитър Ганев. 

Въпросът обаче е каква точно част от живота ни ще бъде отдадена на това да се взираме в екран. Американско проучване на WhistleOut сочи, че вследствие на пандемията милениалите вече прекарват средно по 3.7 часа на ден, заболи поглед в смартфоните си. Техните родители пък, поколението Х, ползват смартфоните си по средно 2.5 часа на ден. Изчисления на WhistleOut показват, че представителите на двете най-икономически активни към момента поколения ще отделят около девет години от пребиваването си на планетата, гледайки малкия лъскав екран в ръцете им. 

Преди три години проучване на британската агенция Dreams бе сметнала, че годините, прекарани с поглед в смартфона, ще са едва три, но ето, че статистиката бързо може да се промени. Статистически смартфоните ще отнемат на милениалите и поколението Х повече години, отколкото храненето и ваканциите взети заедно, сочат данните на Dreams. 

Сами по себе си тези числа са повод за екзистенциални размисли, но акумулираните часове пред смартфона в рамките на човешкия живот ни хвърлят директно в екзистенциална криза. Проблемът с пристрастяването към мобилните устройства се задълбочава в условията на пандемията от новия коронавирус. Потребителите прекарват все повече време онлайн и пред екрана, което е очаквано, тъй като редица други дейности са ограничени, каза още управителят на E-CARD Димитър Ганев.