Реакция

Каракачанов: Никой не е притискал българското правителство заради Скопие

  13.11.2020 15:21  
Каракачанов: Никой не е притискал българското правителство заради Скопие

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов информира Народното събрание за разговорите с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

„България продължава да подкрепя идеята за интеграция на Западните Балкани в европейските структури и конкретно на Северна Македония, но това не може да става при неизпълнение на двустранните договори“, каза той.

"Смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява без да се преодолее говорът на омразата, без да има ясна ревизия на образователната система. Няма как България да има друга позиция освен тази, която е заявила – а именно, че няма да даде съгласие за насрочване на първата междуправителствена конференция за започване на преговори с Република Северна Македония", изтъкна още Каракачанов.

Той опроверга и твърденията, че българското правителство е притискано да направи отстъпки, противоречащи на националния интерес:

„Никой не е притискал българското правителство. От страна на германското председателство в момента е изразявана само и единствено позицията да бъдат посредник при необходимост – за разговори между двете страни. Така че натиск върху българското правителство не е оказван“.

По-рано днес от БСП поискаха изслушване на министър-председателя Бойко Борисов за разговорите с Република Северна Македония.

Кристиан Вигенин заяви: „Българският парламент не може да бъде държан на тъмно по този въпрос. Притесняваме се, че се подготвят решения, които са в противоречие на позицията на българския парламент“.

По предложение на ГЕРБ беше решено работното време на народните представители да бъде удължено до приключване на дебата по първите три точки от дневния ред.