Реакция

Властта не забравя. КЗК глоби Хиполенд със 124.5 хил. лева

  17.11.2020 10:55  
Властта не забравя. КЗК глоби Хиполенд със 124.5 хил. лева

Още през септември собственикът на веригата обяви, че е получил предупреждение, че бизнесът му може да бъде фалиран за 5 минути, ако протестира срещу властта.

 

Тогава той обяви, че проверките са установили несъответствие от 9.60 лв., вкарани в компютъра от касиерката, но незаписани в тетрадка

Миналият четвъртък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила глоба от 124.5 хил. лв. на веригата за детски играчки "Хиполенд" за нелоялна конкуренция. Тезата на регулатора е, че интернет кампании за промоция на продукти на Lego от началото на годината е довела до нелоялна конкуренция, пише "Капитал".

 

Според КЗК от "Хиполенд" създали заблуждение сред потребителите, че ако продуктите са изчерпани онлайн, то ще могат да ги намерят в магазина и по този начин "веднъж останали с убеждението, че при невъзможност да закупят желания от тях продукт в онлайн магазина на ответното дружество, биха могли да закупят същия в някои от магазините в цяла България, потребителите биха се насочили към някои от търговските обекти и при констатирана липса на търсения от тях продукт, особено предвид факта, че не всеки промоционален такъв е наличен във всеки търговски обект, да закупят друг."

 

"Един "случаен" човек отишъл да си купи в магазина шест вида Lego в промоция, имало само пет. В други магазини го имало и шестия, но той не бил длъжен да ги обикаля. Почувствал се ощетен и сезирал не Комисията за защита на потребителите, а Комисията за защита на конкуренцията. Тя се самосезира и започва поредното производство, пише capital.bg.

 

Мариан Колев и служителите му бяха участници в антиправителствените протести от самото им начало. В публична позиция той разказа как служителите на МВР използват сълзотворен газ срещу сина му без да има причина за това. Малко след тази позиция държавата вкара четири контролни институции във фирмата. След вълна от обществено възмущение МВР решиха да прекратят проверката, която, според тях, била образувана на случаен принцип.

 

По-малко от два месеца след акцията управляващите успяха да ударят веригата през друга тяхна вярна бухалка - КЗК. Въпреки, че в състава, произнесъл решението за "Хиполенд" не е участвала председателката на КЗК Юлия Ненкова, която е от близкото обкръжение на Бойко Борисов, управляващите и ДПС имат пълно мнозинство в състава на КЗК, наложил глобата на "Хиполенд". Toй се председателства от зам.-председателя на комисията Димитър Кюмюрджиев, който е представител на "Патриотичен фронт" и бивш зам.-министър на отбраната. Ямболският адвокат Красимир Зафиров беше номиниран от партията на близкия до ГЕРБ бизнесмен Христо Ковачки. Георгица Стоянова, която е докладчик по преписката, е номинация на ГЕРБ. Тя е съпруга на изпълнителния директор на държавната "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. В състава влизат още бившият конституционен съдия Пламен Киров, който е от квотата на ДПС и Красимир Витанов, който официално беше номиниран от СДС, но също е считан за близък до ГЕРБ.