Новини

Протестиращи пращат писмо до председателя на ЕП, искат оставката на Ангел Джамбазки

  18.11.2020 13:46  
Протестиращи пращат писмо до председателя на ЕП, искат оставката на Ангел Джамбазки

Протестиращи се обърнаха с писмо към председателя на Европейския парламент Давид Сассоли. Стачкуващите искат оставката на евродепутата Ангел Джамбазки. Според тях, той е участвал в атаката срещу стачкуващите, които отидоха пред централата на ВМРО. Там обаче бяха посрещнати с бомбички и водни струи. Лидерът на партията и вицепремиер не каза, дали Ангел Джамбазки е участвал в събитията, но предупреди протестиращите и констатира, че трябва да са доволни, че самият той не е бил в сградата.

Вижте исканията на протестиращите:

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ
Г-Н ДАВИД МАРИЯ САССОЛИ

И С К А Н Е
от Протестиращите български граждани от 09.07.2020 година до момента

По повод действията на Ангел Джамбазки – евродепутат и заместник председател на ВМРО, с адрес: София 1000, ул. „Пиротска“ № 5, входа откъм ул. "Георг Вашингтон“

За опит за нанасяне на средни и тежки телесни повреди по начин, опасен за живота и здравето на мнозина

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН САССОЛИ,

На 16.11.2020 г. между 20.00 и 21.30 часа, заедно с група протестиращи, бяхме пред централата на политическа партия ВМРО в София, за да изразим недоволството си от погубващото държавата ни управление, в което партия ВМРО са коалиционен партньор.
Малко след като застанахме пред сградата и започнахме да скандираме, от последния етаж на същата започна да се излива порой от вода и както се видя малко по-късно се оказа, че ни пръскат с пожарен маркуч. Това беше абсолютно непредизвикана агресия от страна на хората от ВМРО, защото освен скандиранията, нямаше каквито и да било други агресивни действия от страна на протестиращите граждани. Много от хората, включително и аз, бяхме измокрени „до кости“. В един момент се появиха още двама човека на прозорците на сградата и към нас полетяха мощни бомбички и пиратки, както и сигнални ракети. Една от ракетите удари в гърба един от пристигналите на място полицаи и беше изключителен късмет, че не го запали и уби. Цялата ситуация е запечатана на десетки любителски видеа, както и на камерите на телевизия „Алфа“, която беше на мястото на събитието. На нейното видео ясно се виждат лицата на извършителите, които настояваме да бъдат идентифицирани и подведени под наказателна отговорност. Искам да отбележа, че в тази нелепа ситуация беше счупено и стъклото на входната врата на ВМРО, без обаче да бъде застрашен живота и здравето на който и да било човек от ВМРО или от протестиращите.
На появилото се на следващия ден видео с висока разделителна способност (прилагаме линк към видеото в YouTube) се вижда, че един от хората, които хвърлят сигналните ракети е имено Ангел Джамбазки. Разбира се, типично за управляваща партия в България, ВМРО излезе с декларация, че Ангел Джамбазки не е бил в сградата по това време, което видно от видеото не е вярно!
Обръщаме се към Вас като Председател на Европейския парламент, за да предприемете необходимите действия и този човек, който е срам не само за България, но е срам и за институцията Европейски парламент, да бъде отзован и изключен като депутат. Смятаме, че такива хора нямат място сред избраниците на Европа и не могат да представляват европейските граждани в работата на парламента, от който зависи бъдещето и до голяма степен живота на всички европейски граждани.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Бихме искали отново да отбележим:
• Ние бяхме невъоръжена и неагресивна група български граждани, осъществяващи конституционно установени политически права както и правото на свободно придвижване;
• Случилото се е поредно правонарушение, извършено от служители и вероятно членове на една самозабравила се политическа партия, начело с евро депутата Ангел Джамбазки.

Ето защо още веднъж настояваме да предприемете необходимите действия и този човек да бъде изключен от Европейския парламент!


Прилагаме линк към видеото, на което ясно се вижда как Ангел Джамбазки действа срещу мирно протестиращи демонстранти.

https://www.youtube.com/watch?v=vZ7MqXt-Mqo&feature=share&fbclid=IwAR0R93MSl2i1gOxhGUE-TR_aZSvbluv9mGTaIV0KG8hATY8Zw1U_HJ3MnaM


София,     С УВАЖЕНИЕ: ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ГРАЖДАНИ
18.11.2020 г.