Новини

Логистични проблеми довели до смъртта на двамата болни от Covid-19 в Пловдив

  19.11.2020 11:44  
Логистични проблеми довели до смъртта на двамата болни от Covid-19 в Пловдив

Логистични проблеми са причината да се стигне до смъртта на двама болни от коронавирус, които около 40 минути стояха пред болница в Пловдив. Това стана ясно от обясненията на проф. д-р Карен Джамбазов, директор на пловдивската УМБАЛ "Свети Георги", който даде пресконференция по случая след разпространеното видео в социалните мрежи.

Той определи случаят като "нещастен", защото всички лекари са работили по времето на приема на двамата пациенти.

"Няма практика пациентите да бъдат върнати. Клиниката е почти пълна, има едно свободно легло. Най-леките случаи се качват на третия етаж. Нещастен случай е според мен, защото всички лекари са работили към момента с тежко болни. Как точно и защо се е скъсала връзка в информацията, не мога да отговоря. Аз го наричам нещастно съвпадение на факти", заяви проф. д-р Карен Джамбзов.

Веднага, след като ръководството на лечебното заведение е информирано за случая, е назначена проверка, която се извършва от комисия, каза директорът на болницата.

Към момента все още не е ясно защо медиците са се забавили над 30 минути с приемането на пациентите, допълни той.

"За нас е много важно да разберем какви са причините за тези логистични проблеми. Проверката все още не е напълно приключила, но ще ви дам данни само за това, което е ясно", допълни той.

Директорът на УМБАЛ "Свети Георги" обяви, че леглата в Инфекциозната клиника са се оказали недостатъчни, затова в Клиниката по токсикология са разкрити около 35 легла и така общият брой за външни пациенти с коронавирусна инфекция са станали 141 обикновени и 20 интензивни. Персоналът на новата структура обаче е бил предупреден за прехвърлянето на пациенти.

"В деня на инцидента са приети 6 пациенти. Трима са настанени, а другите трима са били във втория крус на линейката. Първият пациент е бил качен на третия етаж, а останалите двама са останали да изчакат. Практически са чакали от отделението да слязат и да ги качат. Това се е случило по-късно. Пациентът на кислород е стоял вътре в линейката, а само последните 10 минути е бил на стълбите, според думите на шофьора. Чакал е от третия етаж да слязат и да го вземат на ръце, понеже там няма асансьор. Няма данни да е свършил кислородът. Проблемът е бил, че отделението работи от 3-4 дни и е имало нужда от логистика. Който е виновен, ще си понесе последствията", обясни проф. Карен Джамбазов.

Той съобщи, че след разкриването на отделението две трети от персонала е напуснали това е довело до недостиг на кадрите. "Всеки ден нещата се променят. Ако се стигне до ново напускане на служители, ще прибегнем до практиката да командироваме служители от други структури на болницата", каза Джамбазов.

"Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Един от пациентите е бил с бъбречна недостатъчност и на хемодиализа. Доколкото знам, дълго време не е бил на хемодиализа. За това е приведен именно към това отделение. Доколкото знам е починал в момент, когато е започнала хемодиализата от внезапен сърдечен арест. Вторият пациент е починал на следващата сутрин. И двамата пациенти са били значително увредени и с Covid инфекция", заяви шефът на УМБАЛ "Свети Георги".

Той допълни, че всички обяснения, които ръководството получи, ще бъдат предадени на прокуратурата. 

Съпругата на единия от починалите разказа как е разкарван по болници

Eдиният от мъжете, който почина на стълбите в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, е обикалял болници в продължение на една седмица, разказа съпругата му Мария Господинова пред Нова телевизия.

Мъжът й - 61-годишният Господин Господинов е от пловдивското село Брестник. Цяла седмица той поддържа температура. Мъжът е инвалид 100% с чужда помощ. Има прекарани 6 инфаркта, 7 стента, три байпаса, рак на бъбреците и през ден е бил на хемодиализа.

"Той беше опериран на 28 октомври. Имплантираха му изкуствена артерия в крака. На третия час от хемодиализата започна да пие антибиотик. На 11 ноември вече го върнаха от диализата. В14:10 часа подадох сигнал на тел. 112 да изпратят линейка заради температура. Беше много отпаднал", разказва съпругатаму.

Семейството чака 2 часа пристигането на линейка. През това време Мария звъни няколко пъти на спешния телефон. При едно от позвъняванията я съветват да се приберат вкъщи, защото не е ясно кога ще пристигне линейка. Жената организира сама транспорт до лечебните заведения в Пловдив.

"Обадих се отново на тел. 112. Отказвам заявката за линейка. Отидохме в Инфекциозна болница. С нас имаше семейство с малко бебе. Не знам колко време чакахме. Никой не излизаше, никой не отговаряше. Оттам отидохме в "Пълмед", мъжът ми остана в колата, а аз отидох на регистратурата. Обясних какво е състоянието на съпруга ми, а жената на регистратурата ми каза, че изобщо нямат места и не могат да го приемат", сподели Мария.

След това семейството отива в спешния кабинет на УМБАЛ "Свети Георги". Мъжът е регистриран в 17.29 часа. Той обаче не е допуснат в кабинет, а остават на регистратурата, където някои от пациентите чакат от сутринта.

"До 19.30 часа бяхме там, те не го приеха изобщо. Даже ме попитаха защо съм го довела. Върнахме се вкъщи. На другия ден се свързахме с личния лекар, който ни посъветва да продължим лечението с антибиотик. Виждах, че мъжът ми не е добре, не искаше да се храни. На 14 ноември го заведох в Куклен, оттам казаха, че е за болница. Отидохме в Инфекциозна болница. Никой не го свали от линейката, никой не го прегледа. Лекарката ни каза, че не сме за тях", разказа още Мария.

Оттам разхождането на семейството по болници продължава. Мъжът е приет чак на 14 ноември вечерта във ВМИ в токсикология. Няколко часа по-късно обаче мъжът отново е препратен към Инфекциозна болница. Там е трябвало да се качва до третия етаж по стълбите. Направен му е и тест за коронавирус. Резултатът трябвало да излезе след 3 дни.

"Вече като сме в болницата, тръгнахме бавно да се качваме с кислородната бутилка. Стигнахме до 2 етаж и той пада. Лекарят казва "Ми той му е свършил кислородът. Взе бутилката и се качи на третия етаж. Ние останахме между стълбите. След 20 минути съпругът ми каза: "Не мога повече да дишам. Качих се горе. Целият престой горе в отделението беше 20 минути. Преслушаха го и докторът каза, че от дясната страна си има пневмония. Няма нито една рентгенова снимка. На две от местата в документите са фалшифицирали подписа му. Питах го. Ще искам експертиза на подписа му. Преслуша го лекарят. Не му дадоха възможност да почине в леглото. Дадоха ми една количка, да се качим за диализа. Докато изляза само чувах как му пляскат шамари. Веднага реагираха нямам оплаквания там. Целият му престой беше максимум 20 минути. Над 2 часа стоеше на стълбите. На 40 минута аз започнах да правя клиповете. Пише, че е починал в реанимационната зала. Това не е вярно. Съпругът ми е със 100% инвалидна пенсия. Той не можеше да работи. Аз нямам претенции за пари, искам справедливост. Пари не ми трябват", завърши жената.

Мария Господинова през сълзи каза, че днес съпругът й трябвало да празнува рожден ден. Вместо това ще го изпратят в последния му път.

"Стигна се до тази развръзка, защото друго не ги интересува. Ако мъжът ми не беше разкарван по отделения, можеше да му се помогне", смята съпругата му.

Заедно с Господин Господинов на стълбите за прием чака и Любчо Лалев от Пловдив. Болният е бил с двустранна пневмония и положителен тест за Covid-19. Той също умира.

"Това е една илюстрация на сбърканата ни здравна система от А до Я. Като започнем от Спешна помощ, продължим през липсващия ангажимент на личните лекари, минем през това, че няма обвързаност между извънболничната и болничната помощ и това, че всеки абдикира в труден момент. В лечебните заведения няма никаква организация и това, че се разкриват ковид структури не значи, че там могат да се лекуват такива пациенти. Това е псевдо медицина. Там няма достатъчно кислород няма и реаниматори", коментира случая адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова пред Нова телевизия.

Тя добави, че виновни могат да се намерят във всяко звено от йерархията на медицинската система. "На тези хора трябва да се направи аутопсия, защото в противен случай ще се вземе първата описана причина", допълни тя.