Новини

Парламентът отхвърли предложения на БСП и отцепниците от партията за прогресивно подоходно облагане

  19.11.2020 17:31  
Парламентът отхвърли предложения на БСП и отцепниците от партията за прогресивно подоходно облагане

Мнозинството в парламента отхвърли предложения на БСП и отцепниците от партията за прогресивно подоходно облагане, семейно подоходно облагане и данъчни облекчения за хора с ниски доходи. Така и догодина данъкът върху доходите ще бъде 10%, какъвто ще е и корпоративният данък.

От парламентарната трибуна ГЕРБ обеща, че никога няма да вдигне данъците. Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че след изборите ще дойде на власт и ще въведе прогресивно подоходно облагане.

Сред предложенията на БСП бяха необлагаеми доходи за лица до 26 г., 50 лв. данъчни облекчения за дете на работещ родител и скала за прогресивно подоходно облагане - за доходи над 3900 лв. ставката е 15 на сто, над 6000 лв. - 20 на сто, и над 9000 - 25 на сто.

Според предложенията на отцепниците от БСП, които се обявяват за т.нар. прогресивни социалисти, бяха необлагаем минимум за доходи до 650 лв., колкото ще е минималната работна заплата, както и данъчна преференция в размер на данъка до прага на бедността за получаващите трудови доходи в размер от 650 лв. до 2000 лв.