Новини

Парламентът прие промени в Закона за здравето на първо четене за заразно болните

  20.11.2020 10:40  
Парламентът прие промени в Закона за здравето на първо четене за заразно болните

Парламентът прие промени в Закона за здравето на първо четене, свързано с болничното лечение на заразно болни. "За" законопроекта гласуваха 106 народни представители, "против" -4 - и "въздържали се"-54, с което той бе приет.

Със законопроекта се прецизира текстът на разпоредбата по отношение на съществуващото изискване за задължително болнично лечение на лица, болни от или заразоносители на заразна болест. С приетия текст на задължителна изолация подлежат лица, болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне.

В сега действащото законодателство тези лица подлежат освен на задължителна изолация и на болнично лечение.

Създават се и допълнителни възможности за изпълнение на правомощията на регионалните здравни инспекции (РЗИ) за поставянето на лица, положителни за COVID-19 и техните контактни лица на задължителна изолация или карантина. С предложените изменения се цели да се намали административното натоварване на РЗИ и да се осигури възможност за правилно и законосъобразно прилагане на мерките по изолация и карантина.

Предлага се създаването на нормативна възможност за връчване на предписанията за поставяне под изолация или карантина на съответните лица, чрез устно уведомяване или чрез цифрови съобщения.