Светът

Макрон цензурира световни медии, критикуващи антиислямската му политика

  20.11.2020 11:10  
Макрон цензурира световни медии, критикуващи антиислямската му политика

Многобройни агенции, вестници и списания премахват статии и променят тяхното съдържание по заповед на френското правителство, тъй като Париж пламенно защитава антимюсюлманските провокативни карикатури под претекст на свободата на словото, съобщи в. „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

От началото на ноември френското правителство успя да си проправи път и да повлияе на действията на четири известни медии. На 3 ноември британският всекидневник "Файненшъл Таймс" свали статия, в която се твърди, че антимюсюлманската политика на френския президент Еманюел Макрон няма да премахне екстремизма.

Европейското издание на базираното в САЩ списание "Политико" на 2 ноември премахна статия, озаглавена "Опасната религия на секуларизма във Франция", която критикуваше продължаващите репресии срещу мюсюлманите, заявявайки, че тази политика ще подхрани радикализма в рамките на маргинализирано малцинство.

Във войната на френското правителство срещу медиите не само се разпорежда статиите да бъдат сваляни, но и туитовете се проверяват, преди от институциите да бъде изискано да изтрият определени публикации.

Асошиейтед прес (АП) изтри туит, в който се задаваше въпросът „Защо Франция предизвиква такъв гняв в мюсюлманския свят“, поставяйки под въпрос започнатата наскоро антимюсюлманска политика на Париж. Френският вестник „Льо Монд“ също премахна публикация в Tуитър след реакция от администрацията на Maкрон.