Реакция Светът

От САЩ са разочаровани: България блокира консенсуса в ЕС за Северна Македония

  20.11.2020 12:33  
От САЩ са разочаровани: България блокира консенсуса в ЕС за Северна Македония

Съединените щати отдавна са поддръжници на присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз и са разочаровани от това, че България блокира този процес, а двустранните въпроси трябва да се решат извън преприсъединителния процес. Думите са от позиция на Държавния департамент, след като България наложи вето на преговорите за присъединяване на Северна Македония. Това изявление се появи в македонски медии, цитиращи информационната агенция МИА, но не бе достъпно на сайта на Държавния департамент и "Дневник" се обърна към институцията, за да провери автентичността му.

"Насърчаваме България и Северна Македония да разрешат неразрешените двустранни въпроси извън процеса за присъединяване към ЕС и да продължат напред към общата си цел за членство на Северна Македония в ЕС", се казва още в позицията. От тези думи следва, че САЩ се присъединяват към позицията на Германия и други европейски държави, че в преговорната рамка няма място за двустранни въпроси.

"И Съединените щати, и България са твърди поддръжници на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани", се казва още в текста, а по-късно се повтаря приканването двустранните въпроси да не се решават във формат ЕС, но с уточнението, че членството на Северна Македония е цел и на САЩ (наречено е "нашата обща цел").


Анкета

Трябва ли да бъде изцяло затворена страната заради COVID-19?


Резултати