Новини

Съдът окончателно отмени забраната на Джок Полфрийман да напуска страната

  20.11.2020 16:40  
Съдът окончателно отмени забраната на Джок Полфрийман да напуска страната

Австралиецът Джок Полфрийман вече няма забрана да напуска страната и може свободно да пътува извън България. Това реши окончателно Върховният административен съд, след като отмени заповед на дирекция "Миграция" на МВР от 2011 г., с която на Полфрийман беше наложена забраната. От МВР отказваха да я отменят повече от година, след като Полфрийман бе освободен предсрочно от затвора.

Адвокатът на Полфрийман Калин Ангелов заведе серия от дела, а пред януари Административният съд София-град отмени заповедта на шефа на дирекцията Николай Николов за напускане на страната. Решението обаче бе обжалвано пред ВАС с мотива, че заповедта е издадена по разпореждане на Софийската градска прокуратура, която не е уведомила дали е отпаднала необходимостта от нея.

Днес магистратите се произнесоха с решение, че правилно първата инстанция е отменила забраната, тъй като никъде в закона за чужденците не е предвидено изискване МВР да чака предложение от прокуратурата, за да отмени заповед, за която вече няма основание да действа.

Освен това съдебният състав подчертава, че тази мярка не е безсрочна, а има конкретна цел и тя е била да не се допусне отклоняване от изтърпяване на наложеното наказание.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той е в ареста от декември 2007 г., когато след спор и сбиване уби студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев в центъра на София.

Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора с решение на Софийския апелативен съд през септември 2019 г. Той излежа почти 12 от наложените му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Развитието по този казус доведе до критики към съдебния състав, отекна и в парламента и стана повод за протести. Тримата членове на съдебния състав излязоха с публично обяснение защо са решили да освободят Полфрийман предсрочно от затвора.

От ГЕРБ пък вчера внесоха предложения за законодателни промени, с които да се регламентира процедура, която дава възможност да се възобновяват дела за условно предсрочно освобождаване.

Междувременно на Полфрийман бяха издадени няколко противоречащи си забрани и заповеди - паралелно действаха две забрани за напускане на страната и в същото време бе издадена заповед за експулсирането му. В рамките на 13 дни през октомври 2019 г. Полфрийман можеше да напусне страната, но не и Бусманци, а след като излезе от Бусманци, нямаше право да напуска страната.

Самият той многократно е казвал, че дори забраната му за напускане на страната да бъде отменена, той иска да остане да живее в България.