Светът

СЗО: Европа може да се изправи пред трета вълна от коронавирусната пандемия в началото на 2021 г.

  23.11.2020 08:49  
СЗО: Европа може да се изправи пред трета вълна от коронавирусната пандемия в началото на 2021 г.

Европа може да се изправи пред трета вълна от коронавирусната пандемия в началото на 2021 г., ако правителствата повторят грешките, довели до втората вълна през тази година, обявиха в неделя от Световната здравна организация, пише европейската редакция на Politico.

„[Правителствата] пропуснаха да изградят необходимата инфраструктура през летните месеци, след като поставиха първата вълна под контрол“, каза Дейвид Набаро, главен представител на СЗО за Covid-19 в интервю за швейцарския вестник Solothurner Zeitung.

„Сега е втората вълна. Ако не изградят необходимата инфраструктура, ще имаме трета вълна в началото на следващата година“, каза експертът.

Официалният представител на СЗО похвали реакцията на кризата в азиатските страни, като Южна Корея, където инфекциите са сравнително ниски. „Хората са изцяло ангажирани, те имат поведение, което затруднява вируса. Те се държат на разстояние, носят маски, изолират се, когато са болни, мият ръце и повърхности. Те защитават най-застрашените групи“.

Набаро призова правителствата на ЕС да се противопоставят на вдигането на мерки твърде бързо. „Друг елемент, който е много ясен в Източна Азия, е, че след като сте свалите новите случаи ... не облекчавате мерките“, каза той. „Изчаквате, докато броят на случаите е нисък, и остане нисък. Трябва да подготвите необходимите мерки за спиране на бъдещи огнища“.

Отговорът на Европа, добави той, „беше непълен“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналия месец също предположи, че някои европейски държави са били твърде нетърпеливи да отменят мерките за блокиране след първата вълна.

„Ако погледнете назад, можете да видите, че много неща бяха направени в правилната посока през първата вълна, но очевидно стратегиите за излизане бяха отчасти прекалено бързи и мерките бяха смекчени твърде рано“, каза тя миналия месец в онлайн пресконференция с белгийския вирусолог Петер Пиот, нейният специален съветник по отговора на пандемията.