Коментари

Кой ще управлява 672.5 милиарда евро?

  23.11.2020 10:37  
Кой ще управлява 672.5 милиарда евро?

ЕС ще инвестира 672,5 млрд евро заеми и безвъзмездни помощи, за да помогне на членовете си  да излязат по-силни и устойчиви от кризата. Въпросът е за контрола и управлението на средствата, които страните членки на ЕС ще получат за възстановяване и устойчивост.
Драгомир Стойнев от ПГ на БСП за България обяви в Народното събрание декларация, която предлага националните парламенти да участват в управлението на отпуснатите средства. Зад подобно предложение стоят и германският и литовският парламент.
За България са предвидени 6,2 млрд евро безвъзмездни средства и 4,2 млрд евро заеми.
БАНСКО С  ОТЛИЧИЕ ЗА НАЙ-ДОБРА СКИ ДЕСТИНАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
Три престижни отличия от общо четири за България бяха присъдени на Банско. За 8-ма поредна година Банско е най-добрият ски курорт в България според най-високата инстанция в туристическата индустрия - Световните ски награди. Онлайн състезанието включваше над 200 курорта от 5 континента. Най-добрият ски хотел в България е Кемпински Гранд Арена в Банско.
МОЖЕМ ДА ДЕЙСТВАМЕ ЗАЕДНО
В телефонен разговор с Ангела Меркел премиерът Борисов потвърди, че нашите македонски партньори не проявяват ангажираност като смятат, че с натиск ще накарат България да промени позицията си. Българският премиер разговаря и с албанския си колега Еди Рама за пътя на Албания към ЕС.
Екатерина Захариева: Докато не получим правни гаранции, че политиката на Скопие ще бъде променена, не можем да кажем „да“ на страната за ЕС. Това, което става с езика на омразата в Северна македония е безобразие.
Както е известно, председателят на надзорния съвет на Медийната  информационна агенция в Скопие Зоран Иванов беше отстранен заради пост в туитър „Всички са фригидни кучки“, визиращ Екатерина Захариева и Дора Бакояни.  
Красимир Каракачанов: Нищо не се променя в образователната система и учебниците през годините. В Северна Македония се води антибългарска политика, която възпитава поколение след поколение в омраза към България.
Годишната награда за човешки права на фондация „Фридрих Еберт“ бе връчена на Зоран Заев от германския министър на външните работи Хайко Маас. Той написа в туитър, че Заев е станал източник на надежда и пример за решаване на много конфликти в света. Урсула фон дер Лайен поздрави Заев за награждаването му.  
Христиан Мицовски, председател на ВМРО ДПМНЕ: Ако правителството в Скопие не защити националния интерес на Северна Македония, народът ще се вдигне на бунт.
Стево Пендаровски:  Трябва да се търси решение само чрез научни исторически факти, а не чрез политика. Нито една страна от ЕС не подкрепя политиката на България за блокиране на преговорите. България не може да излезе от времето на Тодор Живков.
Проф.Пламен Павлов: Кирилицата няма нищо общо с Македония. Създадена е в Плиска и Велики Преслав. Автор на глаголицата е Константин Кирил Философ, за да бъде преведено Светото писание на старобългарски език. Празникът 24 май е създаден в България. Празнува се още в Средновековието.  Утвърден е като общобългарски празник от Найден Геров и Йоаким Груев през 50-те години на 19 век.  
Съпредседателят на българо македонската комисия проф. Драги Георгиев е  превел от османо турски  големи масиви документи за Гоце Делчев, в които се подчертава категорично, че Гоце  Делчев е българин и няма други твърдения.
ВЪЗСТАНОВЯВАМЕ СЕ ЗАЕДНО
През следващите месеци посолството на САЩ у нас и фондация „Америка за България“ ще осигурят допълнително  1 млн долара за България под формата на консумативи и услуги в борбата с корона вируса.
 
НА ЧЕЛНО МЯСТО СМЕ ПО СМЪРТНОСТ В ЕВРОПА
Сред страните първенци по заболеваемост от Ковид  в Европа са Босна и Херцеговина, Словения, Северна Македония, Швейцария, Черна гора, Чехия, Италия, Турция
АЗЕРСКИ ГАЗ ОТ 1 ЯНУАРИ
Премиерът Борисов потвърди пред журналисти, че от тръбите за природен газ, които ще минават през България, Румъния, Сърбия, Северна Македония и Унгария, от 1 януари 2021 година ще се получава газ от Азербайджан. Втечнен природен газ можем да получаваме от САЩ, Катар, Израел, Алжир, Египет.
НАТО ПОСТЕПЕННО ЩЕ СЕ ИЗТЕГЛЯ ОТ АФГАНИСТАН
Сега в Афганистан има 12 000 войници от Алианса, като половината са от САЩ. Нито един член на НАТО не иска негови войници да присъстват повече в тази страна. Вероятно е в Афганистан да останат 2 500 войници, като организацията ще поеме ангажимент да финансира афганистанските сили за сигурност до 2024 година.
МВР Е СЕЗИРАНО ЗА НАРУШЕНИЯТА НА ДЖИПА
 От „Боец“ подробно са описали нарушенията на автомобила, шофиран от премиера по време на неговите обиколки из България и дължимите наказания и глоби, според законите на страната.