Светът

Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд показа до 90% ефективност срещу COVID-19

  23.11.2020 10:48  
Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд показа до 90% ефективност срещу COVID-19

Тестовете на проекта за ваксина срещу COVID-19 на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Университета в Оксфорд показват ефективност от 70%, която може да достигне 90%, съобщиха създателите ѝ.

AZD1222 засега е с много добра ефективност и безопасност и ще има незабавен ефект върху общественото здраве, посочи изпълнителният директор на AstraZeneca Паскал Сорио.

Направени са два паралелни теста и след тях не са регистрирани тежки случаи на заразени и не се е налагало да бъдат настанявани в болница тези, на които ваксината не е подействала.

Резултатът е по-нисък от тези на междинните данни за разработването на ваксини от Pfizer и Moderna, обявили ефективност 95%. Но британският проект напълно покрива изискването за поне 50% дял на защитените и е създаден за 10 месеца, при положение че подобно начинание отнема години.

През юли високопоставен служител в AstraZeneca каза, че с повечето държави, с които има договор за доставка, е включена клауза за защита от евентуални бъдещи искове срещу компанията.