Коментари

Работодателите: Вече не могат да се затварят бизнеси без мерки за подкрепа

  24.11.2020 17:11  
Работодателите: Вече не могат да се затварят бизнеси без мерки за подкрепа

Четирите национално представени работодателски организации поискаха нови мерки за ограничаване въздействието на Covid кризата върху работата на предприятията и ефектите за икономиката.

Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, Търговско-промишлената палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците искат целенасочени европейски средства и отсрочване на данъци и социалноосигурителни вноски.

Това се посочва в писмо, което четирите организации са адресирали до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Според работодателите вече не може да се затварят бизнеси без едновременно с това да се стартират мерки за подкрепа на предприятията и хората.

В предаването "Нещо повече" зам.-председателката на Българската стопанска камара Мария Минчева заяви, че до министъра на здравеопазването, когато обяви новите мерки, да стоят и министрите на икономиката и на финансите и те да знаят какви са механизмите за овладяване на тази ситуация.

"Ние поискахме още преди няколко седмици да се стъпи на обективни данни. Да се каже какъв е капацитетът на здравната система и до какъв брой заразени лица може да издържи в болнична помощ и в интензивните отделения. Обществото има нужда от спокойствие. Затова апелирахме да има едни рамки, свързани с числа, по които всеки да се ориентира накъде се движи здравната система".

По думите на Минчева не трябва да се противопоставят работещите хора и предприемачите на усилията на лекарите, а да се действа като екип.

"От БСК предложихме да има национална програма за подпомагане на бизнеса, която да е с хоризонт не по-малко от година. Да не бъде обременена от сложни и бавни административни процедури, а да са облекчени процедури в рамките на до няколко дни, на база на обективни критерии, свързани с оборотите им. За да могат да получат помощ сега, тя няма да им е нужна след 5 месеца", обясни тя.