Новини

Протест на таксита блокира Ларгото

  25.11.2020 12:43  
Протест на таксита блокира Ларгото

Автобусни превозвачи и таксиметрови шофьори се събраха на протест на пл. „Ал. Батенберг”, който премина в шествие по софийските улици.

Ключови булеварди в центъра на София са блокирани заради протест на автобусните и таксиметровите превозвачи. Силно затруднено е движението в района на бул. „Дондуков“, бул. „Цар Освободител „ и бул. „Мария Луиза“. Натоварено е движението по ул. „Опълченска“ и булевардите „Сливница“, „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“ и „Скобелев“ до площад Руски паметник.

Искаме инкриминиране на незаконния превоз на пътници! Такъв надпис може да се прочете на един от автобусите, на превозните средства са сложени и плакати с надписи: „Господин президент, защо не защитихте легалните превозвачи?”, „Спрете фалита на автобусните превозвачи” и др.
 

100 автобуса и 2000 таксита спират превоза на пътници днес. Превозвачите са недоволни от подкрепеното от парламента президентско вето върху промените, с които бяха инкриминирани т. нар. „споделени пътувания”. Автобусните и таксиметровите превозвачи настояват незаконният превоз да бъде криминализиран и да бъдат предприети отхвърлените текстове, и уверяват, че това по никакъв начин няма да засегне споделеното пътуване, от което никой не трябва да печели, а опитът за правенето на внушения в тази посока са с цел манипулация на общественото мнение.

През деня такситата ще возят в колите си единствено лекари и учители.

Днес ще бъде преустановено превозването на пътници, а автобуси и хиляди жълти коли се отправиха на протестно шествие в София. От бранша посочват, че това е предупредителна демонстрация, но ако няма адекватна реакция от държавата, заплашват да спрат превозите за дълъг период от време.

„Тук сме, защото искаме инкриминиране на незаконния транспорт, искаме това деяние да влезе в Наказателния кодекс, искаме това деяние да спре и затова сме тук всички. От това нещо страдаме не само автобусните превозвачи, не само таксиметровите превозвачи, от това деяние страда държавата, защото тя губи изключително много от своите приходи, данъци и бюджетът не може да се пълни с незаконни превози, с незаконни дейности въобще като цяло. Държавата е тази, която трябва да застане в позицията да защити икономиката и в тази ситуация, ние не можем да вменим задължение само на едните, а не на другите. Тук за нас е важно и управляващи, и опозиция в момента да подкрепят Наказателния кодекс, да го приемат, за да може ние да продължим да работим спокойно и държавата съответно да прибира своите налози”, посочи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

„Колегите инструктори също подкрепят нашия протест, така че ние ще бъдем тук до 12 часа”, посочи Милтенова и допълни, че как ще продължат след това ще могат да кажат след нова среща и консултация с колегите предвид новите епидемиологични мерки, които в момента са приети.