От мрежата

Румънски евродепутат пита Джамбазки за хвърлените бомбички по протестиращи

  26.11.2020 12:05  
Румънски евродепутат пита Джамбазки за хвърлените бомбички по протестиращи

Румънският евродепутат Рамона Стругариу (“Обнови Европа”) попита публично българския си колега Ангел Джамбазки дали е хвърлял бомбички по протестиращи в София и дали ги е поливал с вода от прозорците на ВМРО.

"Публично ви предизвиквам да отговорите на въпроса ми. Защото ако сте вие, то браво на независимите медии и хората, които разкриха това. Разбирам вашата ярост срещу тях. Но такова поведение, уважаеми колега, ако наистина сте вие, не принадлежи на Европейския съюз. Нито принадлежи към Европейския парламент. И трябва да се срамувате дълбоко от това. Какъв позор!", написа Стругариу във Фейсбук.

Миналата седмица бяха разпространени кадри, на които се вижда как от прозорците на ВМРО по протестиращи пред сградата се хвърлят пиратки. Във видеото е и евродепутатът от ВМРО. "Отровното трио" изпрати имейл до всички 705 евродепутатити, който показва “как Ангел Джамбазки хвърля бомбички и полива с маркуч протестиращи пред централата на ВМРО”.

Ангел Джамбазки отказа да отговори на въпроса, зададен му няколко пъти по време на участие в предаване по бТВ, дали е хвърлял бомбички срещу протестиращите.

"Отговорихме адекватно на това, което правиха пред сградата. Те дойдоха първи да хвърлят бомби. Това е исторически паметник на културата и няма да позволим да бъде вандализиран", бе отговорът на Джамбазки.

"Исках да взема думата днес по време на пленарния дебат за свободата на медиите, но тъй като не ми беше отредено време за изказване, нямах възможност да говоря. Но ще задам този въпрос тук на моя колега Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент от България, който днес беше много съсредоточен в своето пленарно послание, поставяйки под въпрос независимостта на медиите и ролята им на пазител на демокрацията", написа Стругариу във Фейсбук в сряда вечерта.

Тя обяснява, че е получила снимки от България, на които изглежда, че той хвърля бомбички и пръска протестиращите с вода.

"Те бяха мирни протестиращи, настояващи за демокрация, независимо правосъдие, върховенство на закона, свободни медии и европейска държава", посочва румънският евродепутат.

Рамона Стругариу не веднъж е вземала отношение по ситуацията в България. Тя няколко пъти се обръща към протестиращите в София през лятото и подкрепи исканията им. 

Румънската евродепутатка от групата на либералите каза по време на дебата за резолюцията за България,  че симпатизантите на правителството на Борисов "защитават една много добре изградена мрежа от хора, които злоупотребяват с демокрацията". "Нашият глас трябва да направи така, че да стане ясна разликата между една страна заложница и един свободен народ", каза тогава Стругариу.