Светът

Заев пред линч в Скопие заради готовността му за отстъпки пред София

  26.11.2020 12:54  
Заев пред линч в Скопие заради готовността му за отстъпки пред София

Македонският премиер Зоран Заев е засипан с критики и обиди, след като показа, че е готов на отстъпки спрямо София в интервюто му за БГНЕС преди ден. Заев и външният министър Буяр Османи през последните дни твърдят, че е все по-близо постигането на споразумение с България, но проруската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ  реагира бурно на всички опити за постигане на разбирателство. 
 
"Съжалявам, че моето интервю предизвика негативни емоции в страната ни. Но в същото време искам да подтикна македонската общественост за помощ в приближаването до решение на въпроса с България. Двете страни трябва да се съгласуваме по историческите въпроси и да развием капацитет за разбирателство и прошка. Европейските народи се договориха да не забравят, но да си простят в името на бъдещето. Дълбоките разлики и исторически конфликти бяха оставени в миналото заради бъдещето на Европейския съюз. Това е и моето най-голямо желание и ще го следвам докато имам шанс за път към европейско бъдеще”, каза премиерът Зоран Заев в обръщение към македонските граждани, излъчено на живо в МИА.
 
Според ВМРО-ДПМНЕ обаче Заев подкопава преговорните позиции и европейското бъдеще на Северна Македония.
 
Партията настоя за оставката му и го нарече "позор за държавата“. 
 
"Няма македонец, който да не се срамува от ухажването на Заев на българското правителство в ущърб на македонските интереси. Зоран Заев продава македонската идентичност, език и история. Зоран Заев се отказа от Гоце Делчев - червената линия на македонската идентичност. От центъра на Скопие Заев каза, че българите са освободители през Втората световна война, и по този начин отъждестви македонските партизани с бандити. Зоран Заев се отказа и потъпка жертвите на Орце Николов, Раде Йовчевски Корчагин, Стив Наумов, Вера Йоцич, Борка Талески, Методия Андонов Ченто и множество други знайни и незнайни герои, дали живота си за свободна Македония“, заявиха от ВМРО-ДПМНЕ .
 
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ  Християн Мицкоски  обвини Заев, че приравнява "македонските борци за независима македонска държава, които са се борили срещу фашисткия окупатор през Втората световна война със същия този окупатор“.
 
Той каза, че това интервю е "първата стъпка от отказа от македонско малцинство“ в България" и може да се превърне в "тенденция за промяна на характера и ролята на македонските герои, което е фалшифициране на македонската история“.
 
Мицкоски заяви, че ще бъде "първи в борбата“ срещу Заев и правителството му, ако в преговорите с България по някакъв начин бъде засегната македонската идентичност.
 
Засега българската страна запазва мълчание и няма публично потвърждение, че може да се постигне приближаване на позициите преди заседанието на Съвета по общи въпроси на 8 декември, когато може да бъде разгледана отново преговорната рамка на Северна Македония. 
 
Целта на Северна Македония е да се възползва от германското ротационно председателство на ЕС, което изтича в края на годината, за да се придвижи към ЕС под егидата на Берлин. 
 
Според информация от македонското правителство Скопие вече е изпратило на София ново предложение за изход от задънената улица.
 
Какво е заложено в него не е ясно, но българското правителство на няколко пъти потвърди, че вижда решението на спора в подписването на нов документ – анекс, декларация или споразумение, който да замени неработещия Договор за добросъседство от 2017 година. 
 
В интервюто за БГНЕС Заев каза, че Договорът за добросъседство вече ще е закон в Северна Македония, Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Освен това по думите му "България не е фашизъм, а наш приятел". 
 
“Заявяваме, че нямаме териториални или малцинствени претенции, че името Северна Македония се отнася за Република Северна Македония, затова направихме предложение българските самолети да охраняват македонското небе. Затова обявихме пътна карта, за да поемем ние за себе си ангажименти, които ще имат правен ефект и ще бъдат от полза за гражданите и на Македония, и на България”, казва Заев пред БГНЕС.
 
Бившата депутатка и коалиционен партньор на Зоран Заев Лиляна Поповска от партията ДОМ написа във "Фейсбук", че са изявленията на Заев  са "национално и ментално самоубийство", пише "Вечер", цитиран от БНР.
 
"Ужас до болка. Ако на ЕС му трябва такова национално и ментално самоубийство, тогава ЕС, такъв какъвто го уважаваме и желаем, е престанал да съществува!? Неприемливи са такива изявления от македонски политици по сериозни въпроси! От чие име говори? Никой няма мандат за това", посочи Поповска.
 
В същото време министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи смята, че предстоящият период трябва да се използва за връщане на доверието в Договора за приятелство между Република Северна Македония и България, което би позволило провеждането на междуправителствената конференция с ЕС през декември, по време на германското председателство. 
 
Нерешаването на този въпрос сега според него би оставило дълбоки последици за отношенията между двете страни и за възможността той да бъде решен в бъдеще, пише "Слободен печат".