Реакция

Радев: Груба грешка ще е, ако премиерите Борисов и Заев изиграят някакъв театър и подпишат декларация

  27.11.2020 13:41  
Радев: Груба грешка ще е, ако премиерите Борисов и Заев изиграят някакъв театър и подпишат декларация

Новите мерки са пожарни и закъснели, кабинетът се опитва да внуши, че българите са виновни. Българите умират от лош стандарт на живот, от лоша профилактика, от много заболявания - затова апелирам да спазваме мерките, за да разтоварим колкото може повече българските лекари и медицински сестри. Това заяви президентът Румен Радев в коментар за новите мерки в борбата с коронавируса, с чието съществуване се шегуваше на Шипка.

България трябва да даде съгласие за начало на преговорите на РС Македония, след като се признаят обективните исторически факти и след като процесът по изкоренявана на езика на омразата стане устойчив и необратим, каза  още той.

Радев коментира, че правителството години наред е излъчвало щедри обещания за безусловна подкрепа към РС Македония. Резултатът го виждаме днес, твърде късно правителството се сети, че трябва да защитава националния интерес, каза президентът.

Според него би била груба грешка, ако премиерите Борисов и Заев изиграят „някакъв театър” и подпишат една пожелателна декларация, какъвто е договорът 2017 г. без ясни критерии, без механизми за верификация и без измерители за изпълнение.

Ние имаме най-голямо желание нашите приятели от РС Македония да получат своята европейска перспектива и точно заради това сега трябва да изчакаме да се успокоят емоциите. Трябва да се въоръжим с търпение за един открит, спокоен разговор, така че да видим ясно позициите на двете страни и да не се изкушаваме от бързи решения с имитация на триумф.

Докато зад тази фасада продължават да гният проблемите на титовия режим и неговата идеология, България, след като не успя да включи нашите изисквания в преговорната рамка, трябва да даде съгласие за начало на преговорите, след като се признаят обективните исторически факти и когато процесът по изкоренявана на езика на омразата, и изкореняване на нашата идентичност и суверенитет стане устойчив и необратим, категоричен бе президентът.

По думите му противното би означавало да интегрираме проблеми в ЕС.


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори?


Резултати