Коментари

Позицията на България в Северна Македония се истеризира по политически причини

  10.12.2020 14:24  
Позицията на България в Северна Македония се истеризира по политически причини

"България не спира Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, защото такива преговори изобщо няма", коментира пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и дипломат, във връзка с факта, че България не подкрепя преговорната рамка на Северна Македония за присъединяване към ЕС.

Той уточни, че в момента в ЕС се водят разговори да се вземе решение "за почване на разговори за преговори за еврочленство на РСМ и Албания:

"Тяхното бъдеще като европейски членове е много далеч във времето. Ще има още много препятствия, които те трябва да минат. Тази позиция на България се истеризира по политически причини в Северна Македония".

Според него ВМРО-ДПМНЕ оказват огромен натиск на правителството на РСМ и премиерът Зоран Заев започва да се поддава на този натиск и използва риторика, която е по-близка до общото настроение в страната му.

По думите на Керемедчиев е обясним натискът над България от Германия, която е председател на Съвета на ЕС до края на 2020-а година:

"Германия, а и г-жа Ангела Меркел изживяват своята лебедова песен. Само след 9 месеца ще има нов председател на християндемократите - на мястото на Меркел, и нов канцлер. Всички кандидати за нейния пост са много по-крайни и не толкова дипломатични в своете отношение към разширяването на ЕС. Явно Германия и Меркел искат това председателство да бъде запомнено с пробив в много политически отношения - дали отпушването на решението за Спасителния фонд и за бюджета на ЕС, дали за разширяването на ЕС към Балканите. Натискът идва и по вътрешнополитическа линия по отношение на германската политика".

Керемедчиев подчерта, че България допуска две основни грешки:

"Трудно и неясно артикулираме нашите причини за вземането на това решение за непродължаване на преговорите, защото вето няма. Комуникацията с европейските институции върви много трудно, македонските власти много по-умело и ярко изказват своята позиция, отколкото ние. Втората грешка е, че ВМРО и Красимир Каракачанов е оставен да се изказва доста своеволно в медиите и той не допринася за смекчаване на тона, поне от страна на България. Неговите изказвания са високомерни и пренебрежителни към РСМ и нагнетяват напрежението".

Дипломатът беше категоричен, че, за да има България диалог с РСМ, трябва да се отстранят тези две грешки.


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори?


Резултати