Бизнес

Големите вериги продължават да работят при затегнати мерки

  17.12.2020 16:06  
Големите вериги продължават да работят при затегнати мерки

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев проведоха среща с представители на хранителните и нехранителните вериги магазини, за да бъдат обсъдени условията, при които магазините им ще работят.

По думите на Лъчезар Борисов големите вериги са поели ангажимент за плътно спазване на противоепидемичните мерки, като подчерта, че най-важно е здравето на хората, защото те са главният двигател на икономиката.

„Търговските вериги ще продължат да спазват тези мерки. Дори и голяма част от тях са реорганизирали своята дейност. Използват се много повече дезинфектанти, има проверки на ходовете. Някои от веригите са удължили работното си време. Някои от тях са осигурили повече охрана. Пропускателният режим ще бъде на високо ниво“, гарантира министърът, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че представителите на веригите са поискали и съдействие от държавата, за да се предотврати струпване на хора пред обектите.

„Вече съм разговарял с министър Терзийски. Той е провел разговори с главния секретар на МВР така, че такава помощ в рамките на възможностите ще бъде оказана. Изготвя се план-график, по който на главния секретар на МВР и неговите подчинени ще бъде представена информация за всички търговски вериги и техните места така, че по време на празниците да не допускаме ситуация, е която ще има нарушаване на противоепидемичните мерки“, посочи министърът.

Цитиран от "Фокус", Лъчезар Борисов обясни, че провел разговори и с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, в които са взели решение, ако в магазините имат недостиг на работни кадри, да им бъдат осигурени служители от Бюрата по труда.

Той гарантира, че санкции ще има и за потребителите, които не спазват противоепидемичните мерки. Министърът съобщи, че освен МВР и РЗИ, служители на Комисията за защита на потребителите също ще се включат в контрола по спазване на ограниченията.


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори?


Резултати