Развлечения

Здравото тяло ще ви се отплати с много енергия

  07.01.2021 11:34  
Здравото тяло ще ви се отплати с много енергия

Ако все още не знаете какво да си пожелаете за новата година, можем да ви подскажем – здраво и стегнато тяло. Както всичко в този живот обаче и мечтаното тяло изисква работа, но пък със сигурност ще ви се отблагодари през годините напред. Освен положителната визуална награда, ще получите и душевна облага, а енергията в организма ви ще се увеличи. Празничните дни ни даряват с прекрасни емоции, но понякога и с няколко излишни килограма. Не е толкова трудно да ги свалим, стига да имаме желание и да отделим малко свободно време.

„Сега като сме затворени е много важно да се движим, защото това ще повлияе не само на физическото, но и на психическото ни състояние. За хората, които не са привърженици на спорта, бих препоръчал да започнат с елементарни упражнения като да се качват по стълбите до вкъщи, вместо да използват асансьор, да заменят автомобила или градския транспорт до работа с велосипед или ходене пеша. Хубаво е поне по един час на ден да се разхождаме. За да поддържаме добра кондиция, е добре да натоварваме цялото тяло с клекове, лицеви опори, коремни преси и гръдни упражнения. За по-голямо натоварване те могат да се правят в по-дълги серии. Въпрос на въображение е, вариантите са наистина много“, посъветва Васил Тепеделенев - фитнес инструктор, човек занимаващ се с бойни изкуства, здравословно хранене и корекция на теглото пред БНР.

Идеята за здраво тяло звучи страхотно, но след първите тренировки при някои хора ентусиазмът започва да спада. Мускулната треска ни води към „мързелна треска“, а упражненията, които са изпълнени грешно могат да бъдат и опасни.

„Нещо, което много хора пренебрегват е така нареченият стречинг или разтягане. Стречингът без проблем може да замести нормалната тренировка, раздвижва кръвния поток, метаболизма и ни носи чувство за енергичност и бодрост. Преди каквато и да било физическа активност е добре да започнем с протягания нагоре, с навеждане, протягане към единия и към другия крак. Не пропускайте разтягането, защото натоварването може да доведе до разтягания и наранявания по време на тренировка“, каза още Тепеделенев

Изберете най-подходящия хранителен режим за своето тяло и се уверете, че изпълнявате избраните упражнения правилно. Посъветвайте се със специалист, който да ви помогне с най-удовлетворителния хранителен план или тренировъчен режим. Никога не пропускайте стречинга и не пренатоварвайте тялото си. Позволете си любимия десерт, но си позволете също разходка сред природата на чист въздух, далеч от градския смог и претъпканите превозни средства. Дайте време на тялото си да постигне желаните резултати, не се отказвайте след първия неуспех. Хубавите неща изискват време. Опитайте се да си почивате и да не попадате в плен на стреса, защото той е най-големия враг на здравето.