Светът

Португалското председателство: Евроинтеграцията на Северна Македония и Албания е приоритет

  07.01.2021 17:29  
Португалското председателство: Евроинтеграцията на Северна Македония и Албания е приоритет

Португалия ще се опита да свика още през първата половина на годината първите междуправителствени конференции със Северна Македония и Албания, заяви португалският външен министър Аугущу Сантуш Силва на онлайн брифинг, след като страната му пое ротационното председателство на ЕС от 1 януари

Силва увери, че преговорите за присъединяване с двете страни от Западните Балкани са сред приоритетите на португалското председателство.

Той изтъкна, че от ЕС са били много взискателни към Северна Македония. Бившата югославска република е трябвало да извърши редица много важни реформи и дори да промени името си.

„В Скопие си свършиха работата. Сега е време ние да си свършим нашата“, каза Аугущу Сантуш Силва.

Той припомни фразата на някогашния британски премиер Харолд Макмилан, че това, което може да събори неговото правителство, са събитията:

„Сега имаме ново събитие – въпросите, поставени от България. Моята цел е да разговарям усилено с правителствата и на Северна Македония, и на България. Защото е много важно внимателно да бъдат чути аргументите на другата страна. Когато това бъде направено, човек лесно разбира, че има обща основа, за чието постигане може да се работи“, заключи министърът.