Светът

Повдигнаха обвинения на 55 души за метежа, Тръмп също е под прицел

  08.01.2021 10:53  
Повдигнаха обвинения на 55 души за метежа, Тръмп също е под прицел

Американските власти са повдигнали обвинения на 55 души във връзка с опита за метеж в столицата Вашингтон, предаде Bloomberg, позовавайки се на прокуратурата.

Действията на президента Доналд Тръмп, който подтикваше своите симпатизанти към бунт, също могат да бъдат разследвани. Пред правосъдието ще бъде изправен всеки, който „има роля или доказателства срещу него в престъпление”, посочи обвинението.

Един мъж е бил арестуван близо до Капитолия с полуавтоматично оръжие и 11 коктейла „Молотов”. По-голямата част от другите лица са обвинени в незаконно влизане. Сред задържаните има и обвинени в по-тежки престъпления като нападение. Очакват се присъди в следващите седмици.

„Това е добро начало, но в никакъв случай не е краят”, заяви представител на обвинението. Службите са категорични, че всички лица, които по някакъв начин са нарушили закона и са застрашили живота на другите, ще бъдат задържани и обвинени. Новоизбраният президент Джо Байдън описа случилото се в столицата като „един от най-мрачните дни” в историята на Съединените щати.