Светът

Призив към Пенс да използва 25-ата поправка в Конституцията за отстраняване на Тръмп

  12.01.2021 17:29  
Призив към Пенс да използва 25-ата поправка в Конституцията за отстраняване на Тръмп

Камарата на представителите в американския Конгрес се очаква да гласува днес резолюция с призив към вицепрезидента Майк Пенс да използва 25-ата поправка в Конституцията за отстраняване на президента Доналд Тръмп. Демократите обвиняват Тръмп в подстрекаване на щурма на Капитолия миналата седмица, при който загинаха петима души.

Резолюцията настоява Пенс да използва правомощията си за свикване на кабинет за отстраняване на Тръмп заради неспособността му да се справя със задълженията на президент.

В документа се казва, че Тръмп е окуражавал протестите в негова полза миналата седмица и е пренебрегнал призиви за бързо заклеймяване на действията на своите привърженици.

Посочени са и неколколкократните опити на Тръмп да представи изборите за президент като нелегитимни с отхвърлени на няколко инстанции твърдения за широкоразпространени измами.

При отстраняване на Тръмп а с 25-тата поправка до изтичане на мандата му длъжността би била поета от Пенс.

Вицепрезидентът не е дал индикации, че би застанал зад планове за отстраняване на Тръмп от власт.

Демократите също са завели и резолюция за импийчмънт с обвинение спрямо Тръмп, че е подстрекал метеж.

При липса на отговор от Пенс в рамките на 24 часа Камарата на представителите възнамерява да пристъпи към процеса за импийчмънт.

Ако това се случи, Тръмп ще бъде единственият президентав американската история, който е бил два пъти в процес на импийчмънт.