Анализи

Спад на германската икономика с 5% през трудната пандемична 2020

  14.01.2021 12:16  
Спад на германската икономика с 5% през трудната пандемична 2020

След десетгодишен период на растеж, икономиката на Германия отбеляза спад от 5% през 2020 г. , следвайки слабото повишение с 0,6% през 2019 г., показва експресна оценка на немската официална статистика Destatis.

Рецесията през изминалата пандемична година обаче е малко по-сдържана от пазарните очаквания за свиване на БВП с 5,1% и е малко по-плитка от икономическия спад с 5,7% през 2009 г. , когато беше в сила последната глобална финансова криза.

На календарно коригирана база германската икономика се понижи през миналата година с 5,3% след повишение с 0,6% през 2019 г.

Почти всички икономически сектори бяха силно засегнати от коронавирусната пандемия през 2020 г.

В индустрията (изключвайки строителството), която представлява малко над една четвърт от цялата икономика, беше отчетен спад през миналата година от 9,7%, като само в рамките на промишлеността спадът беше от 10,4 на сто.

Промишлеността беше засегната от последиците от коронарната пандемия най-вече през първата половина на 2020 г., отчасти заради временните прекъсвания в глобалните вериги за доставки.

Икономическият спад беше особено силен в сектора на услугите (с 11,3%), като пониженията бяха толкова значителни, колкото никога досега, посочва Destatis.

Междувременно брутната добавена стойност в строителството нарасна с 1,4% през миналата година.

Графика на промяна на БВП на Германия на годишна база

Въздействие от коронарната пандемия беше отчетено и в потреблението. За разлика от финансовата и икономическа криза преди близо десетилетие, когато икономиката беше подкрепена от всички компоненти на потребителските разходи, разходите за крайно потребление на домакинствата през 2020 г. се свиха с 6% годишна база, което беше безпрецедентно намаление, посочва немската статистика.

Правителствените разходи за крайно потребление пък се увеличиха с 3,4% и имаха стабилизиращ ефект на фона на негативните последици от коронавирусната пандемия. Това, наред с други неща, се дължеше на държавните разходи за придобиване на защитно оборудване и за болнични услуги.

Брутното образуване на основен капитал отчете спад от 3,5% - най-голямото намаление след финансовата и икономическа криза от 2008/2009 г. Противно на тази тенденция, бруто образуването на основен капитал в строителството нарасна с 1,5%.

Брутното образуване на основен капитал в машини и съоръжения се срина с цели 12,5% спрямо предходната година. Брутното образуване на основен капитал в други дълготрайни активи, които включват по-специално научноизследователска и развойна дейност, се свиха с 1,1 на сто, показва експресната оценка на Destatis.

Пандемията от коронавируса също така оказа голямо негативно влияние върху външната търговия на Германия. Износът и вносът на стоки и услуги през 2020 г. се понижиха за пръв път от 2009 г насам, като експортът се сви с 9,9%, а импортът с 8,6 на сто. Спадът беше особено голям при вноса на услуги, като това дължеше главно на високия дял на туризма, където беше регистриран много рязък спад.

Икономическите резултати през 2020 г. бяха постигнати от 44,8 милиона заети лица. Това представлява намаление с 477 000, или с 1,1% спрямо 2019 г. Поради пандемията приключи тенденцията на нарастване на заетостта, която продължи повече от 14 години дори по време на финансовата и икономическа криза от 2008/2009 г. Този спад засегна особено силно заетите лица н непълно работно време и самонаетите, докато броят на служителите, подлежащи на социално осигуряване, остана стабилен. Изглежда, че бяха избегнати големи уволнения най-вече чрез държавната програма за защита на работните места.

Икономическият спад през 2020 г. беше омекотен от безпрецедентния набор от спасителни и стимулиращи мерки, които коалиционното правителство на канцлера Ангел Меркел започна да предприема още от март, когато страната се оказа в първия коронавирусен локдаун.