Реакция

Министър Ангелов: Ако бях принципал, щях да уволня шефа на болницата в Сандански

  14.01.2021 14:18  
Министър Ангелов: Ако бях принципал, щях да уволня шефа на болницата в Сандански

Приключила е проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за ваксинирането на общински съветници в Сандански, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

От нея става ясно, че на 8 януари са извършени имунизации на 7 служители от социалния патронаж, един учител и един пенсионер.

На 9 януари са имунизирани 24 души, сред които и роднина на директора на лечебното заведение, които не са включени във Фаза 1 от Националния план за ваксиниране срещу Covid-19.

Петдневният срок за прилагане на ваксините е бил валиден до 11 януари, което означава, че е имало време те да бъдат пренасочени, посочи министър Ангелов.

„Считам, че изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на имунизационния план на Република България, ваксинационния план, не е осъществил достатъчно добра организация и координация. Лечебното заведение е общинско. Министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в него“, каза той.

„Ако това лечебно заведение беше под ръководството... и Министерството на здравеопазването беше принципал, щях да освободя изпълнителния директор“, добави министър Ангелов.

Директорът на лечебното заведение Илия Тонев обаче смята, че няма нарушение.

„От чисто юридическа гледна точка няма никакви нарушения. Защото в плана пише приоритетно, не пише задължително. Сто и шест души от 450 души персонал изявиха желание за ваксинация“, каза той.

Работата на РЗИ - Благоевград също е проверена, като там не са отчетени сериозни нарушения, които да налагат санкции.