Коментари

Нидал Алгафари: Ако не те харесват избирателите, и с калашник да ги заведеш до секциите, пак няма да пуснат гласа си за теб

  15.01.2021 11:37  
Нидал Алгафари: Ако не те харесват избирателите, и с калашник да ги заведеш до секциите, пак няма да пуснат гласа си за теб

Големият проблем, за който почти никой не говори, е как в условия на пандемия ще бъдат намерени достатъчно членове в секциите

У нас всеки ден има празник и все ще има недоволни, католическият Великден няма да попречи на вота, ако посолствата ни се размърдат, казва пред Faktor.bg писателят и политически пиар

Интервю на Васил Василев  

- Г-н Алгафари, каква е идеята и концепцията на Румен Радев с избора на 4-и април за провеждане на парламентарен вот?

- Аз не виждам тук президентът да има някаква концепция и с какво отлагането например с една седмица на изборите ще промени вота на хората. Румен Радев по-скоро дава още една седмица на щъкащите по площадите, които търсят одобрение на хората, да говорят по телевизиите и да се обясняват един на друг.

- Ще се отрази ли върху резултатите съвпадението на изборите с католическия Великден?

- В България почти всеки Божи ден е някакъв празник и аз не виждам как това толкова ще попречи на католиците или на арменците да гласуват. Все някой ще е недоволен. По-важното е какво ще ни донесат изборите. Аз също искам промяна, но дали тя може да дойде от Волен Сидеров, от Мая Манолова, от Христо Иванов, от Слави Трифонов или от Корнелия Нинова? Ако трябва да променя Бойко Борисов с тези хора, не виждам каква ще бъде промяната след вота. Българските посолства могат да се размърдат и да отворят секции, за да гласуват българите в чужбина. Истината е, че вотът извън граница е много малък процент. Има едни хора, които са много гръмогласни по телевизиите, за да могат да се направят на опозиция. Тук обаче не става въпрос за „многото милиони гласове“ в чужбина. Те могат да гласуват през интернет, но всички вече виждаме как по този начин се правят най-големите фалшификации. Тогава могат да се намесват чужди сили и разузнавания, които да манипулират вота. По-скоро трябва да гласуват хора, които имат отношение към България и живеят в страната, защото от това зависи бъдещето им. Тези, които са навън, си остават там и нямат особено намерение да се прибират.

- Готови ли са партиите за изборите на 4-ти април?

- Единствената подготвена партия за този вот е Движението за права и свободи. Дали изборите ще са със седмица по-рано или по-късно, няма никакво значение. За три мандата управление на Бойко Борисов, и отделно още като кмет на София, ако ти не си успял да сформираш нещо и да се организираш, това няма да се случи за 2-3 седмици. Датата беше насрочена, за да може едни хора да излязат и да започнат кампанията си по медиите.

- Щеше ли да гарантира по-честни избори гласуване по пощата, каквато идея беше лансирана и от самия държавен глава?

- Подобна идея е екзотика. Ние не можахме да се справим с купуването и продаването на реален хартиен вот. Представете си какво ще се случи, ако се наложи бюлетините да се изпращат по пощата… Тогава ще се взимат ЕГН-та на десетина бабички и дядовци по селата, ще се гласува от тяхно име, без да знаят, че са гласоподаватели. Кой от двата ми гласа ще бъде зачетен, ако гласувам едновременно по пощата и пусна бюлетина в урната? Как ще се гарантира, че няма да гласувам 2 или 5 пъти? От къде ще се намерят хора, които ще седнат да проверяват подобни злоупотреби? Освен това, мисля си, че ще се появят толкова мъртви души, колкото не сме имали на нито едни избори досега.

- Анализатори предупреждават, че априлската ваканция съвпада с вота. Ще окаже ли влияние върху избирателната активност фактът, че много семейства използват почивката на децата си, за да пътуват извън избирателните си райони?

- Това само ще бъде оправдание за тези, които няма да постигнат очакваните резултати. Както например постоянно се пита защо изборите били в неделя, когато хората ходели за гъби. Ако ти имаш достатъчно силни доводи и доводи, гласоподавателите ще намерят време и начин да уважат предложенията, които си направил. Ако не те харесват, и с калашник да ги заведеш до секциите, пак няма да пуснат гласа си за теб.

- Беше предложена и идеята за видео наблюдение. Това ще спре ли опитите за манипулации на вота?

- Видео наблюдението само ще ни показва как едни хора крадат и не можем да ги заловим. Подмяната на изборите не става в секциите. Камерите трябва да снимат професионално. Имаме примери как в секциите се броят с химикалка в ръка бюлетини, „неволно“ се слага една чавка и се задрасква още едно име, с което гласът вече е невалиден. Това как може да бъде хванато? Само се намира начин да се усложни изборният процес. В секцията трябва да има повече членове и представители на опозицията, които да наблюдават. За какво иначе са всички тези хора в комисията? В противен случай направо можем да оставим един единствен човечец. По-големият проблем, за който никой не говори от всичките т.нар. „изборджии“, е от къде ще намерят хора за секциите и застъпници. В пандемията много се отказват.

- Мая Манолова и Христо Иванов заявиха, че ще търсят хора, които паралелно да броят бюлетините. Възможно ли е да бъдат събрани толкова много доброволци?

- Напълно е възможно да го направят. Ако те успеят да намерят толкова много наблюдатели, значи че са влезли в парламента.