Анализи От мрежата

Радев, избори, мутри… и проклятието на БСП

  15.01.2021 14:18  
Радев, избори, мутри… и проклятието на БСП

Светослав Пинтев

Президентът на републиката ни Румен Радев обяви с патос на лейтенант от Варшавския договор датата на изборите – 4 април.
Имаше интересни реакции, заслужаващи обширно научно изследване за необятното поле на интерпретациите.   
„Ден на НАТО - през 1949 г. е подписан Вашингтонския договор. Това е добър знак за Евроатлантическото бъдеще на България!“, написа минути по-късно във Фейсбук  бившият военен министър Велизар Шаламанов, което ме смая и разтърси безсмъртната ми душа.
Да де, ама Радев е фен на Путин, както е добре известно. И покани на консултациите други негови фенове, по специално

„Възраждане“ на Костадин Костадинов,

за чиято антиевропейска пропаганда и политическа „чистоплътност“ дори не ми се говори. Пропусна да покани българските „Нощни вълци“, които също са под егидата на Стопанина на Кремъл, а те охраняваха заедно с бивши военни на протестите да не се каже лоша дума за Радев, доколкото си спомням.
 И това никак не възмути борците за демокрация на площада, камоли да разтревожи полицията.
 Няма да се изненадам , ако някой каже, че Румен Радев е избрал тази дата, за да вкара евроатлантическа символика във вота, нали е натовски генерал. Хората приказват всякакви щури работи, но ми се струва крайно невероятно точно на това някой да хване вяра.

Радев насрочи изборите

на католическия Великден,

което е абсурдно за българите, живеещи в католически страни и ще направи гласуването им почти невъзможно. И на Арменския Великден, за капак. Едва ли всичко това изобщо му е дошло на акъла.
А изборите можеше да са и на  1-ви април, ако ще търсим тук символика. Връзка с Деня на лъжата при Радев и президентското войнство винаги ще се намери.
Най-добре щеше да е 1 април, ама не се пада в почивен ден. Иначе като нищо щеше да ги насрочи точно тогава.

А ако търсим символика в 4 април?

В деня за размисъл, 3 април, БСП „празнува“ 31 години, откакто не се казва БКП, а на 4 април стават 31 от години от превъплъщението на в. “Работническо дело“ във в. Дума.

На 4 април 1972 г. пък Съветският съюз отказва виза на секретаря на Шведската академия, който трябва да връчи Нобеловата награда за литература на Александър Солженицин. На тази дата през 1981 г.  Тодор Живков е избран за генерален секретар на ЦК на БКП, след като дотогава е първи секретар. …  
Румен Радев  е с репутацията на човек, който би заложил на символиката на тази дати, не на натовските, поправете ме, ако бъркам
       Преди т.нар  обръщение на президента към народа: Виктор Димчев, продуцент и фотограф, написа във „Фейсбук“:
Днес Румен Радев ще направи официално обръщение към народа в 17 часа.
За да не чакате, ще ви резюмирам

какво са измислили с жена му снощи

Ще има трепетно слово как държавната каруца е опряла дъното и има нужда от незабавни действия.
Ще има и за незабавните действия и прочутите консултации, колко е важно да се срещнеш с пет партии с по 0,1% електорална тежест, ама от своите.
Задължително ще бъде натъртено, че всички избори последните 30 години ги е организирала лично мафията, и тези ще бъдат най-корумпираните, въпреки геройските усилия на Братството на почтените хора.
После ще каже нещо радостно като пожелание за успех в борбата срещу мутрите.
В общи линии още едно новогодишно слово във връзка с това, че днес е първия ден на старата Нова година... в Русия.“
Прогнозата на Виктор се сбъдна в общи линии, а и Радев е предвидим в това отношение.
Държавният глава препоръча също така държавата да осигури средства за дезинфекция на всеки участник в изборите. Добре познатата военна команда: „Газ, чорапи ръкавици“, но като  застраховка.
Радев гарнирана всичко това с претенции за промяна на Изборния  кодекс непосредствено преди изборите, което е гаранция за хаос.  Ама важното е да се правиш на 200 лева на цяло и да обвиниш „врага“.
„Ако в нашата страна имаше достатъчно много

избиратели -човекоядци,

той би им обещал да им достави мисионери за закуска – и при това безплатно за сметка на данъкоплатците“, както казва американският публицист  на Хенри Менкен.

Зам.председателят на БСП Кристиян Вигенин

пък имаше нахалството да каже, без да се покае от името на Столетницата, че неговата партия, която през 90-те създаде целенасочено мутрите, за да компенсират премахването на чл. 1  от Конституцията, създаде ги като инструмент за терор и затвърждаването на преразпределение на капитала, на икономическото си господство:
 "Ние /с президента б.а/ имаме обща цел - дълбока промяна в България, изхвърляне на мутрите от властта, една различна България. Няма никакви основания да има търкания между нас и президента. Това беше потвърдено и от Корнелия Нинова, и от президента"

Що за гьонсурат трябва да си,

 за да родиш и отгледаш, да дундуркаш мутрите като новите бойци на партията, а после да се жалиш от мутрите във властта.  Това наистина е твърде нагло, за да бъде преглътнато от избирателите,  от които немалко осмислиха този факт по време на мъчителния преход.  В този смисъл, когато си президент, издигнат от тази партия, трябва три пъти да премериш преди да отрежеш, когато боравиш с думата „мутри“ и отправяш политически послания, защото избирателите не сме идиоти, колкото да им се иска това на партийните бонзи.
И няма как

да победиш по сравнително честен начин,

ако не признаеш вината си, не посочиш виновниците в редиците си и не кажеш: „Мутри, вън!“ първо на създателите на  тази каста. Иначе си ни жив, ни мъртъв на политическата сцена, антитеза на котката на Шрьодинг.
Проклятието на хилядите насилвани и тормозени българи, опитали да създадат частен бизнес и да печелят, за да оцелеят през прехода,  виси заради това над БСП като меча на Дамокъл. А конският косъм, на който той се крепи ще се скъса рано или късно, ако не се осъзнаят. Особено, ако БСП се докопа до власт с нов Костинброд, за който Мая Манолова очевидно се готви. Тогава ще се стовари със страшна сила.
 Корнелия Нинова е от класическа гимназия, ще се сети, ако иска да оцелее на политическата сцена..