Реакция

Какво направиха властите, за да осигурят правото на вот на българите в чужбина?

  15.01.2021 20:51  
Какво направиха властите, за да осигурят правото на вот на българите в чужбина?

Изборите не бяха насрочени за 28-и март, за да не съвпада с датата за промяна на часа. Иначе основната цел е да се осигури достатъчно време, за да може и изпълнителната, и законодателната власт да си свършат работата и да проведат едни чести избори в условията на пандемия. Това сподели в студиото на предаването "Лице в лице" по bTV главният секретар на президента Димитър Стоянов.

"По време на консултациите самата г-жа Караянчева заяви, че на парламента е необходима една седмица, за да осигурят честен вот. Освен това нямаше как изборите да бъдат на по-късен етап, защото това би означавало да оставим това правителство без контрола на парламента'', посочи Стоянов.

"На 17-и януари 2020 г. имаше среща за промяна в Изборния кодекс в президентството с всички възможни институции. За съжаление на тази работна среща нямаше представители нито на ГЕРБ, нито на "Обединени патриоти", нито на изпълнителната власт. Още ми е чудно защо още тогава не се направиха всички промени по Изборния кодекс. По отношение на тези консултации бе констатирано, че не е направено нищо – нямаме машини, нямаме договор за машините, нямаме здравен протокол, няма методика, по която да бъдат тествани тези машини... Ами как ще гласуват българите в чужбина? Сутринта чух предложението да дойдат със самолет, за да си пуснат гласа. Подобна шега показва какво е отношението на законодателната власт по отношение на гласуването в чужбина", коментира още главният секретар на президента.

"Предложението на българите в чужбина бе заявено съвсем ясно – гласуване по пощата, но управляващите казаха, че нямало време. Пак ще попитам – какво направиха властите, за да осигурят правото на вот на българите в чужбина?'', попита Димитър Стоянов.

Няма институция, която да казва, че ще бъде произведен нечестен вот, но у всеки българин го има това усещане. Ето защо президентът Радев апелираше да се предприемат мерки за гарантиране честността на изборите, но такива мерки така и не бяха предприети. В крайна сметка изводът от тези консултации е точно такъв – не сме готови за провеждането на изборите, защото властите не направиха нищо по въпроса в нито един аспект, сподели той.

"Не знам дали Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат. Този въпрос го задайте на него, това е негово решение, аз мога само да гадая, нищо повече'', каза още Стоянов и добави в заключение, че държавният глава не воюва с никого, тъй като е президент на всички българи.