Анализи От мрежата

Ние, ваксините и как ще се боцкаме за пустото гръцко море…

  19.01.2021 11:02  
Ние, ваксините и как ще се боцкаме за пустото гръцко море…
  БНР

Димитър Попов

В България до момента са ваксинирани една четвърт човек на всеки сто души, показват данните на портала на Оксфордския университет. Това е категорично последното място в новата класация на ваксинираните, където лидер е Израел с 25 ваксинирани на всеки 100 човека и Обединеното кралство с 4 ваксинирани. Какво става, питат загрижени медии,

защо пак сме последни

 Отговорът от Оксфорд е научно издържан – нямате достатъчно ваксини, лоша ви е организацията и населението ви не иска да се ваксинира.
Правилно - 50% от българите имат съмнения, че ще им сменят ДНК – то и ще ги превърнат в горили. Или там в каквото е решил Бил Гейтс. По друг повод един революционер беше казал Народе!!!???, но днес вече не сме народ, а гражданско общество и не върви да се обиждаме на минало. Иначе първият ни акъл е както е бил и по времето на Левски - щом се зададе неизвестна промяна, първо да се снишим, да изчакаме, да се ослушаме, пък после, ако няма опасност и ние ще се преустройваме…сиреч ваксинираме.
Що се отнася до ваксините – да, ваксините са малко, защото политиците са ги поръчали и те на „втория акъл“, но тъй като това за втория акъл е непонятно на Запад, няма смисъл да го изясняваме на Оксфорд; а организацията ни си е такава, каквато е била винаги – „както дойде и пет за четири“. Така че ние сме съгласни, че 50% от населението се опъва като магаре на мост, съгласни сме че куцаме в организацията, обаче не сме съгласни, че вие ни давате акъл, защото кои сте вие в Оксфорд, че ще правите класации!
А иначе във вътрешен план ние сме в едно раздвоение от сорта „ще ни бъде ли или не“, защото

Хамлетовското начало на нас ни е заложено в натурата

 Освен това умираме да го споделяме с медиите, а те раздухват нашите съмнения и ги правят театрално-трагични, като ту превъзнасят от сутрин до вечер едни хора, оплакващи се че ги лъжат и мамят, ту показват експерти, които един път казват има вирус, друг път казват, че го няма, пък за ваксинациите мненията им са като кванти - летят във всички посоки едновременно. И ние от своя страна, като слушаме и гледаме тези картинки разбираме, че пак сме жертви и каквото и да решим, съдбата накрая си знае работата и ще подреди нещата от само себе си, което ни освобождава от отговорност да избираме и си е най-добре да се снишим, да чакаме и каквото стане...Въобще, ако има универсална жертва в световен мащаб, това сме ние, българите, и го дължим първо на медиите, и второ на турското робство.
И всичко това прилича на лош читалищен театър, в който артистите се надпреварват, с особен апломб, който намирисва и на мазохизъм, да играят любимите си роли на жертви, като мрънкат и чакат неволята или съдбата да забележи какви велики артисти е изгубил театърът. Едните са оплаквачките, които го удрят на чувства и вещаят прокоби за всеки, независимо дали си слага ваксина или не; другите са нещастните жертви, които кротко слагат главата на дръвника, защото фаталният край наближава; третите са интригантите, които им пускат мухата, че това е лошо, ама идва и по лошо, защото конспирацията вече е направена и от нея спасение няма; а четвъртите го играят непукисти, които пет пари не дават ни за вируса, ни за роднините. И над всичко това се носи една особено пошла врява, в която всеки търси спасение от държавата, която от своя страна, също се представя като жертва от своя премиер, който непрекъснато се оплаква, че той прави всичко нужно, обаче хората му саботират усилията и сами са си виновни за нещастието. Сигурно така се е родила театралната трагедия, и то тук на Балканите, естествено.
Психолозите отдават тази

балканска склонност да театралничим

 и да преувеличаваме бедите и слабостите си на южняшкия манталитет. Неясно остава защо все играем жертвата обаче, а не героя левент както сърбите например? Вижте ги тях – тупане в гърдите и закани, че по велик от сърбина никъде няма. То е хвалене, пиене, и накрая всичко свършва под полата на някоя пищна танцувачка. Ами интриганта на Балканите нали знаете кой е? Гъркът естествено. Те така са се вживели в ролята на лукавия хитрец, който винаги манипулира и героите, и техните жертви, че таланта им го признаха и в Европа. А ние до тях все сме губещите, простите, неверниците, с яките вратове и малкото мозък, и така сме потънали в тази роля, че не излизаме изобщо от нея.
Властта, разбирана в най-общия смисъл като върха на държавата, не бива да участва в този театър и трябва, понякога грубичко, да прекъсне актьорите, които се самозабравят щом видят сцена. Например – стига мрънкане, ваксинирайте се, иначе никакво море в Гърция! 70% веднага ще се наредят пред пунктовете и ще забравят за театралните си способности. Гарантирам го.
Проблемът е, че властите не смеят да го кажат по много причини. Първата е, че властта у нас в момента е деморализирана, Борисов е явно депресиран и се занимава повече със собственото си политическо бъдеще, отколкото с проблемите на държавата. А докторите от националния щаб не са хората, които да вземат политическо решение за ваксиниране на национално ниво.
Втората причина е, че идват избори и политиците си пазят приказките за предизборния период, когато без друго ще си говорим основно за ваксините – защо например не слагаме руска, а германска, ще питат проруските партии, а другите ще им отговарят – защото сме в НАТО. Така ще се води кампанията предполагам. Самото ваксиниране ще върви като политически трилър, с много картинки на ваксинирани и неваксинирани политици, с обещания за преборване на вируса, ако гласувате за този или онзи от тях, или с обещания да отмъстят на Гейтс, който измисли коварния вирус.

За и против ваксинирането – това ще е кампанията

 и се сещате, че предизборният период е загубено време от медицинска гледна точка.
Обаче след изборите ще стане и по-лошо. Партиите ще забравят за епидемията и ще се втурнат да правят коалиции, някои няма да признаят изборите, ще има разследвания и скандали от всякакво естество, а когато има такива проблеми, е трудно да се каже кой точно ще ваксинира и кого.  
Така че да го кажем ясно – не разчитайте на политиците да решават вместо вас! Всичко е във вашите ръце, уважаеми българи. Дано ви дойде в акъла, че е къде по-лесно и удобно да ти сложат инжекцията сега, вместо да чуеш през май, че гърците пускат до морето само ваксинираните българи, и тогава, като се наредиш на дългите опашки за ваксина, да псуваш държавата, че една ваксинация не може да направи като хората и пак сме останали последни в пустите класации…
От тази гледна точка, ако ваксинирането през тази година все пак стане масово явление, ще го дължим на вашия „втори акъл“, уважаеми българи, и на гръцкото море. От политиците нито първи, нито втори акъл трябва да очакваме. Те тази година си имат други грижи хората и ги пишете „бегали“…