Новини

Министър Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу Covid-19

  19.01.2021 12:48  
Министър Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу Covid-19
  БТА

От днес всеки ваксиниран срещу Covid-19 може да получи електронен сертификат. Системата беше представена от здравния министър Костадин Ангелов.

Влизането в системата на електронното медицинско досие става по два начина чрез електронен подпис, а от първи февруари личните лекари ще могат да влизат в профила ни.

За тези, които не притежават електронен подпис, личните лекари ще могат да принтират техния електронен сертификат, сертификатът, който доказва, че сме имунизирани срещу Covid-19 няма печат и  подпис. Той се генерира от системата автоматично, за да не бъдат допуснати злоупотреби.

Системата има няколко нива на сигурност. Той може да бъде проверен и от всяка точка на Европа. Ще се издава на български и на английски език.

Сертификатът ще се връчва след поставянето на двете дози от ваксината. Той може да бъде проверен чрез QR код от мобилен телефон.

От днес работи и цялостното медицинско досие. В него е цялата налична информация за пациентите - кой е неговият личен лекар, какви са електронните рецепти и електронните направления, които са му издадени, включително и направените му имунизации срещу Covid-19.