Светът

Фон дер Лайен: Байдън ще излекува дълбоко разделената американска нация

  20.01.2021 11:51  
Фон дер Лайен: Байдън ще излекува дълбоко разделената американска нация

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че полагането на клетва от новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън ще бъде послание за "изцеление на дълбоко разделената американска нация" и "надежда за света, който чака САЩ да се върнат в кръга на съмишлениците".

"След дълги четири години Европа има приятел в Белия дом. Европа е готова за нов старт с нашия най-стар и доверен партньор", каза фон дер Лайен пред Европейския парламент, предаде Ройтерс.

"Президентът Тръмп може да стане история след няколко часа, но неговите привърженици остават. Повече от 70 милиона американци гласуваха за Тръмп на изборите", предупреди тя. „Няколкостотин от тях щурмуваха Капитолия във Вашингтон, сърцето на американската демокрация, само преди няколко дни. И когато думите се превръщат в дела, речта на омразата и фалшивите новини се превръщат в реална опасност за демокрацията", каза още Фон дер Лайен.

Тя добави, че Европейският съюз е готов да си сътрудничи с новата администрация на САЩ по въпроси като борбата с коронавирусната пандемията и изменението на климата и приветства завръщането на Вашингтон към Парижкото споразумение.

Фон дер Лайен обаче предупреди, че единният блок ще се стреми да регулира американските технологични компании, призовавайки за глобални стандарти. "Този вид решения трябва да се вземат в съответствие със законите и правилата, а не с произволно решение в правомощията на изпълнителните директори на Силициевата долина".

По-рано през деня председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също приветства встъпването в длъжност на Байдън, определяйки го като "велик ден" за САЩ“, който ще доведе до изграждането на нов пакт за Европа, за САЩ и за един по-добър свят.