Коментари

Проф. Ангелов: Няма да купим ваксина, неодобрена от ЕК

  22.01.2021 14:29  
Проф. Ангелов: Няма да купим ваксина, неодобрена от ЕК

Правителството би водило преговори за закупуване на ваксина от производител извън Европейския съюз, само ако документите на препарата са оценени по европейската процедура като безопасни и ефикасни, както и след одобрение за употреба, дадено от Европейската комисия. Това стана ясно от отговора на здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на днешния парламентарен контрол във връзка с въпроса, дали държавата обмисля закупуване на ваксини извън договорените от ЕС.

По думите на министър Ангелов като държава-членка България прилага изцяло европейското законодателство в областта на лекарствената политика.

"В случай, че се налага набавяне на още ваксини срещу вируса, здравното министерство няма да се поколебае да предложи закупуване на ваксина и от производител извън ЕС, но при изпълнение на посочените условия", обясни Костадин Ангелов.

От парламентарната трибуна той припомни, че страната ни участва в 6 предварителни споразумения за закупуване на ваксини за над 13 милиона дози, които гарантират достъп на цялото население до препоръчителната ваксинация. До момента има 2 ваксини с одобрение за употреба. Скоро се очаква издаване на одобрение на още един производител, посочи здравният министър.

А колкото до началото на масовата ваксинация у нас Костадин Ангелов не назова конкретен срок, но обясни, че скоро ще има подробна информация къде и в кои кабинети в страната ще се извършва имунизирането.

"В националния ваксинационен план няма посочен времеви срок за обхващане на лицата от различните групи, защото се очакваше да се доставят ограничени количества ваксини", допълни Ангелов.

По думите му до края на годината в България ще има достатъчно ваксини. От производителя "Пфайзер" се очакват 3.9 млн.дози, с които ще бъдат ваксинирани близо 2 милиона граждани, посочи здравният министър.