Светът

Китай отново заплаши Тайван с военни действия

  29.01.2021 09:18  
Китай отново заплаши Тайван с военни действия

Китай втвърди тона си към Тайван в четвъртък на фона на засилена напоследък военна активност край острова и предупреди, че „независимост означава война“, съобщиха информационните агенции.

Тайван, който е смятан от Пекин за китайска територия, съобщи, че многобройни китайски изтребители и бомбардировачи са навлезли в югозападната му зона за военновъздушно опознаване, което накара Вашингтон да призове Пекин да престане да оказва натиск върху Тайван.

Китай смята, че демократично избраното правителство на Тайван придвижва острова към декларация на формална независимост, въпреки че президентката на Тайван Цай Ингвен многократно е заявявала, че страната ѝ вече е независима държава под официалното си име Република Китай.

Въпреки че Тайван официално е признат само от няколко държави, неговото правителство поддържа силни търговски и официални връзки с много страни, отбелязва Би Би Си.

Запитан за скорошните действия на китайските военновъздушни сили, говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян заяви, че те са „необходими действия в отговор на настоящата ситуация със сигурността в Тайванския проток и за защита на националния суверенитет и сигурност“. Той ги определи като отговор на външно вмешателство и на провокации на силите, които се стремят към независимост на Тайван. Говорителят каза, че „шепа“ хора в Тайван се стремят към независимост и предупреди, че „тези, които си играят с огъня, ще се опарят, а „тайванската независимост“ означава война“.

Под ръководството на Си Дзинпин Китай неведнъж е обявявал, че може да използва военна сила, за да осуети всякакви стъпки към официална независимост на Тайпе.