Светът

Започва процесът срещу Тръмп в Сената

  09.02.2021 11:34  
Започва процесът срещу Тръмп в Сената

Днес започва процесът по импийчмънт срещу вече бившия американски президент Доналд Тръмп в Сената (горната камара на американския конгрес). Въпреки че шансовете за обвинение в края на процедурата са малки, Демократическата партия по-вероятно ще преследва целта да направи възможно най-трудно участието на Тръмп в следващата надпревара за Белия дом, както заемането на държавен пост от него.

По време на заседанията членовете на Камарата на представителите ще действат като прокурори, а сенаторите като съдебни заседатели. Сенаторът демократ от Върмонт Патрик Лий ще ръководи процеса. Ако ставаше дума за импийчмънт на настоящ президент, тогава председател щеше да бъде шефът на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс. Именно той беше председател на процеса в рамките на първия импийчмънт на Тръмп, в резултат на който бившият президент беше оправдан.

Лидерът на мнозинството в горната камара Чък Шумър е убеден, че процесът ще бъде относително бърз поради липсата на необходимост от привличане на голям брой свидетели. Според The Hill демократите не виждат смисъл в това, тъй като събитията, предизвикали новия импийчмънт, "са се случили пред очите на всички". Последният път инициаторите поискаха показанията на допълнителни свидетели и добавянето на материали по делото, но републиканците, които контролираха Сената по това време, блокираха тези искания. Двете страни са решени да завършат процеса в рамките на една седмица. Без свидетелските показания срещите могат да бъдат ограничени до представяне на позиции, обсъждане на повдигнатите обвинения срещу Тръмп, заключителни изявления на партиите и след това решително гласуване.

Самият процес е безпрецедентен, тъй като Тръмп вече не е действащ президент. За първи път в историята на страната Тръмп и е президентът, който на два пъти е бил подложен на процедурата за отстраняване от власт. Експертите смятат, че поражението на изборите, както и загубата на мнозинство в Сената, може да доведе до разцепление в Републиканската партия.

Настоящият президент Джо Байдън се въздържа от публична оценка за вината на Тръмп, като остави на Сената да се произнесе. Според говорител на Белия дом, държавният глава няма да гледа заседанията заради голяма си заетост.

Припомняме, че миналата седмица адвокатът на Тръмп Дейвид Шоен поиска от Сената да отложи изслушването по импийчмънта до неделя поради шабат. Това разкрива в. "Ню Йорк таймс". Като православен евреин, Шоен не може да участва в процеса на Шабат. "Извинявам се за неудобството, молбата ми да не се провеждат изслушвания в събота за други участници в процеса. Практиките и забраните обаче са задължителни за мен, така че нямам друг избор, освен да отправя това искане ", се казваше в искането на адвоката.

Преди това беше съобщено, че демократите в Камарата на представителите на САЩ настояват Тръмп да даде показания под клетва по делото за импийчмънт.

Повечето американци смятат, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп носи някаква вина за щурма на Капитолия на 6 януари. Половината са на мнение, че Сенатът трябва да гласува за осъждането му в края на импийчмънт процеса. Това показа социологическо проучване на Associated Press-NORC, публикувано на 5 февруари. Анкетата е установила още, че много републиканци продължават да вярват, което е в разрез с доказателствата, че президентът Джо Байдън е избран нелегитимно.

Близо 2/3 от американците вярват, че Тръмп носи някаква отговорност за щурма, включително половината са на мнение, че има голяма вина. Малко над 1/3 са на мнение, че има малка или не носи никаква отговорност. Повечето републиканци оправдават Тръмп, но 30% вярват, че има някаква вина за събитията в Капитолия.

47 на сто вярват, че Сенатът трябва да гласува за осъждане на Тръмп след процеса, който ще започне следващата седмица. Други 10% са на мнение, че не трябва да бъде осъждан, а 12 на сто не са сигурни. 80% от демократите смятат, че Сенатът трябва да осъди Тръмп, а едва 10% от републиканците мислят това.

На 3 ноември в САЩ се проведоха президентски избори, които бяха спечелени от демократа Джо Байдън, но неговият предшественик, републиканецът Доналд Тръмп, не призна резултатите от изборите и ги оспори в съда.

На 6 януари поддръжници на бившия президент на САЩ нахлуха в сградата на конгреса, прекъсвайки заседание, на което парламентът трябваше да одобри резултатите от последните избори.

На 13 януари Камарата на представителите на САЩ гласува резолюция за импийчмънт на Тръмп, която ще бъде разгледана от Сената.

На 26 януари, представители на долната камара на Конгреса на САЩ внесоха в Сената резолюцията за импийчмънт.

Процесът ще започне от 13 часа днес.

Междувременно, властите в щата Джорджия започнаха разследване по изтеклите скандални записи на телефонни разговори, по време на които Тръмп притиска щатския секретар на Джорджия да отхвърли победата на новоизбрания президент Джо Байдън в щата. Държавният глава е настоявал пред Брад Рафънспъргър "да намери доказателства за изборна измама". В началото на януари беше потвърдена автентичността им. Опитите на Тръмп да се намеси в текущо разследване може да се тълкуват като възпрепятстване на правосъдието или друго престъпление.

 news.bg